Φροντίζουμε πριν αρχίσουμε το ψάρι να είναι παγωμένο είτε από το ψυγείο είτε από νερό κρύο με παγάκια που το έχουμε βάλει μέσα.

Πρώτα από όλα ξύνουμε το ψάρι και το ξεπλένουμε καλά για να φύγουν τα λέπια. Έτσι δεν θα μας κολλήσουν στη σάρκα του ψαριού όταν θα το φιλετάρουμε. Δεν καθαρίζουμε την κοιλιά του από τα εντόσθια  για να είναι όλο το ψάρι όσο πιο συνεκτικό γίνετε.

Κόβουμε το κεφάλι από την βάση του. Γυρίζουμε  το ψάρι με την ράχη προς το μέρος μας.

Με ένα μαχαίρι που έχει μακριά και μυτερή λάμα κάνουμε μια βαθιά τομή κατά μήκος όλης της ράχης μέχρι την ουρά. Κάνουμε και  μια τομή κατά μήκος της κοιλιάς, επίσης βαθιά αλλά μετά το μέσον  της, μέχρι την ουρά. Περνάμε το μαχαίρι στη βάση της ουράς με φορά της κόψης προς το κεφάλι και τη λάμα του μαχαιριού επάνω από τη ραχοκοκαλιά.

Με το αριστερό χέρι κρατάμε το σώμα του ψαριού και με το άλλο χέρι κόβουμε πριονωτά με κατεύθυνση προς το κεφάλι μέχρι το επάνω φιλέτο αποχωριστεί από το ψάρι.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά του και έχουμε και το δεύτερο φιλέτο. Αφαιρούμε τα εντόσθια και ξεπλένουμε καλά. Στο κάθε φιλέτο κάνουμε μια διαγώνια μαχαιριά για να αφαιρέσουμε το κόκαλο που έχει η επάνω άκρη του φιλέτου και το ακρινό πτερύγιο της κοιλιάς. Με ένα  τσιμπιδάκι αφαιρούμε τα κόκαλα της κοιλιάς  και τα φιλέτα μας είναι έτοιμα για όποια χρήση θέλουμε.

Π.Φ.