Για τέλειο αρνί στη σούβλα. Λειτουργικά και πολύ χρήσιμα tips


Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει, και στο Χωριό καθαρίζουμε τα εργαλεία του ψησίματος από πέρυσι, για το πιο νόστιμο αρνί στη σούβλα και αυτή τη χρονιά.

Ο οβελίας της Κυριακής του Πάσχα ανήκει στην παράδοσή μας, συμβολίζει τον αμνό που θυσιάζεται, και, βέβαια, το γλέντι και το φαγοπότι που ακολουθεί την επομένη του Μεγάλου Σαββάτου είναι άκρως συνυφασμένο με το σούβλισμα.

Ευχή όλων ο καιρός να είναι καλός, για να επιτρέπει το υπαίθριο ψήσιμο του αρνιού και τους ψήστες να γυροφέρνουν τη σούβλα κρατώντας ποτήρι με κρασί ή άλλο αλκοολούχο, απαραίτητο συνοδευτικό της ημέρας. Μουσική, χορός, πειράγματα, ετοιμασία των συνοδευτικών του κρέατος και απομάκρυνση όσων θέλουν να ‘κλέψουν’ λίγη τραγανή πέτσα από το υπέροχα ψημένο αρνί.

Οι ψήστες του Χωριό συγκέντρωσαν τη γνώση και την εμπειρία τους στο ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού, άπλωσαν τα εργαλεία και τη σούβλα τους και μοιράζονται τα tips για το τέλεια ψημένο αρνί που θα ευχαριστηθούν όλοι την ημέρα του Πάσχα.

Προετοιμασία

Αν δεν έχουμε σούβλα, αγοράζουμε μια που θα αντέξει τον οβελία. Συνήθως ο οβελίας ζυγίζει 12-13 κιλά
Καλύτερα να προμηθευτούμε ηλεκτρικό μηχάνημα περιστροφής της σούβλας, και να προβλέψουμε και το ρεύμα που θα το τροφοδοτεί – μία μπαλαντέζα θα είναι χρήσιμη
Η σούβλα συνοδεύεται με τα απαραίτητα εξαρτήματά της, με τα οποία θα δεθεί και θα σταθεροποιηθεί το αρνί
Αν υπάρχει σούβλα στο σπιτικό, την καθαρίζουμε, μαζί με όλα τα εξαρτήματα
Αγοράζουμε 10-12 κιλά κάρβουνα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σβήσει η φωτιά (θα χρειαστεί φωτιά για 3-3,5 ώρες)
Αφού περάσουμε το αρνί στη σούβλα, το στερεώσουμε και ράψουμε το στομάχι του, αλατίζουμε αρκετά – το αλάτι θα ξεροψήσει καλύτερα το κρέας
Έχοντας το αρνί στη σούβλα, το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του το προηγούμενο βράδυ, του Μεγάλου Σαββάτου, στερεώνοντας τη σούβλα σε κάθετη στάση και τοποθετώντας μια λεκάνη ή πανί για την απορρόφησή τους
Καλό είναι να το τυλίξουμε με καθαρό πανί για να προστατέψετε το κρέας από έντομα κλπ κατά το προηγούμενο βράδυ

Ημέρα του Πάσχα

Η θράκα, για να είναι έτοιμη, χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα
Η φωτιά με ξύλα δίνει καλύτερα αρώματα στο κρέας που ψήνεται (απαιτείται μια ώρα για να ετοιμαστεί η φωτιά με ξύλα)
Μοιράζουμε τα κάρβουνα περισσότερο στο κεφάλι και στα πόδια του αρνιού, γιατί η κοιλιά είναι πιο ευαίσθητη
Το αρνί στην αρχή πρέπει να έχει αρκετή απόσταση από τη φωτιά, περίπου 50 εκατοστά. Μετά την πρώτη ώρα το κατεβάζουμε πιο χαμηλά, πιο κοντά στη φωτιά
Αλείφουμε με λαδολέμονο το αρνί καθώς γυρίζει

Πότε είναι έτοιμο το αρνί;

Όταν αρχίσει το λίπος του και στάζει
Η πέτσα του έχει σκάσει
Εμφανίζεται το κόκκαλο στις κλειδώσεις του

Πηγή: minervahorio

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο