Πως να αρωματίσεις βούτυρο σε πολλές γεύσεις

Πως να αρωματίσεις βούτυρο σε πολλές γεύσεις

Υπάρχουν άπειρες ιδέες για αρωματικά βούτυρα, με διαφορετικά υλικά και για διαφορετικές περιπτώσεις. Εγώ θα αναφέρω μόνο το αγαπημένο μου σκορδοβούτυρο (το οποίο είναι τέλειο πάνω σε ζεστό ψωμί!) και μερικές ακόμα ιδέες για έμπνευση. 

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειαζόμαστε βούτυρο αγελάδος, το οποίο έχουμε αφήσει για λίγο εκτός ψυγείου να μαλακώσει ώστε να μπορεί να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Για το σκορδοβούτυρο χτυπάμε στο μούλτι το βούτυρο αγελάδος μαζί με μερικές σκελίδες σκόρδο (ή πάστα σκόρδου) και αλάτι μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. (Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά, π.χ. μαϊντανό ή άνηθο.)

Το αδειάζουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε μικρό ρολό, κλείνοντας σφιχτά τις άκρες του σαν καραμέλα. Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε με ζεστό ψωμί, πάνω σε ψητό κρέας, ψητές πατάτες και λαχανικά, ζυμαρικά κλπ.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε βούτυρο:

με ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, θυμάρι κλπ. σε συνδυασμούς μεταξύ τους ή ξεχωριστά)
με πιπέρι (σπασμένοι και ολόκληροι κόκκοι πιπεριού όλων των χρωμάτων)
με πάπρικα
με κάρυ
με πάστα αντζούγιας
με ψιλοκομμένα αλλαντικά (π.χ. μπέικον, αέρος κλπ.)
με μουστάρδα
με ξύσμα λεμονιού ή και πορτοκαλιού
με πάστα ελιάς και λιαστή ντομάτα

Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε αλάτι, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουμε αλμυρά υλικά (αντζούγια, ελιές, αλμυρά αλλαντικά κλπ.)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο