Τι είναι; Ένα μείγμα από σκόρδο, φρέσκο μυρωδικό και ξύσμα λεμονιού που συνηθίζουν οι Ιταλοί να πασπαλίζουν λίγο πριν από το σερβίρισμα πάνω από διάφορα μαγειρευτά και ριζότι.

Γιατί να το φτιάξω; Γιατί φρεσκάρει τα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται, τους δίνει αιχμή, τα «ξυπνάει», τρόπον τινά, συμπληρώνοντας αρωματικά τη βαθιά, «μαγειρευτή» νοστιμιά τους.

Πώς το φτιάχνω; Ψιλοκόβουμε με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι 1/2-1 σκελίδα σκόρδο, το ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι και τα «φυλλαράκια» από 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο. Το δεντρολίβανο μπορεί να αντικατασταθεί από θυμάρι (όπως έκανα στη φωτό που βλέπετε), ρίγανη, φασκόμηλο ή μαϊντανό, αρκεί τα μυρωδικά να είναι φρέσκα. Όποιο μυρωδικό και αν επιλέξουμε, πρέπει να είναι καλά στεγνωμένο για να μη γίνει σαν «πάστα» κατά το ψιλοκόψιμο. Προσοχή: τα υλικά πρέπει να κοπούν πολύ ψιλά, να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα, για να μη μασάμε κομμάτια σκόρδου.

Πού το χρησιμοποιώ; Σε πιλάφια και ριζότι, σε κοκκινιστά κρεατικά και πουλερικά, στο μοσχάρι α λα μιλανέζε. Καλό είναι να προστίθεται σε μαγειρευτά φαγητά για να «ανταλλάσσει» ιδέες με τις δυνατές σάλτσες τους (κι έτσι θα αλληλοσυμπληρώνονται) και όχι, ας πούμε, σε φρέσκιες σαλάτες όπου θα  κυριαρχεί.