Συνταγές για 5 μαγικές μαρινάδες κρέατος

Συνταγές για 5 μαγικές μαρινάδες κρέατος

Μία καλή μαρινάδα θα πρέπει να περιέχει τα εξής:

–  Μυρωδικά και μπαχαρικά: η χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών θα δώσει στο κρέας ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.

–  Οξύ: τα πιο αποτελεσματικά οξέα είναι αυτά της ντομάτας και των προϊόντων της, των χυμών φρούτων και του ξιδιού.

πώς δρα μια μαρινάδα

Τα οξέα των συστατικών που χρησιμοποιούνται για μια μαρινάδα διασπούν τους δεσμούς μεταξύ των μυϊκών ινών του κρέατος, κάνοντάς το πιο μαλακό. Έπειτα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά εισέρχονται στις ίνες του κρέατος, δίνοντάς του γεύση και άρωμα.

Πώς κάνουμε το μαρινάρισμα

Ανάλογα με το πόσο ρευστή είναι η μαρινάδα, υπάρχουν 2 τρόποι που μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας:

εάν η μαρινάδα είναι παχύρρευστη, την απλώνουμε καλά πάνω στο κρέας και έπειτα τυλίγουμε το κρέας με μια μεμβράνη ή το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκεύος με καπάκι.

εάν η μαρινάδα είναι πολύ νερουλή, την τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκεύος με καπάκι ή σε μια ειδική σακούλα τροφίμων που κλείνει και τοποθετούμε μέσα το κρέας που θέλουμε να μαρινάρουμε.

Και στις δύο περιπτώσεις τοποθετούμε το κρέας με τη μαρινάδα στο ψυγείο.

Συνταγές για μαρινάδες

1. Μαρινάδα με ακτινίδιο:

  • 1 φλ. τσαγιού ακτινίδιο ψιλοκομμένο
  • 3 κ. σούπας σόγια sauce
  • 3 κ. σούπας πολτός ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο.

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε την μαρινάδα πάνω στο κρέας. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-6 ώρες.

2. Μαρινάδα με ανανά:

  • 1 φλ. τσαγιού ανανάς ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλ. τσαγιού σόγια sauce
  • 1/3 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ξίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κ. γλυκού γαρίφαλο

 Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε την μαρινάδα πάνω στο κρέας. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-5 ώρες.

 3. Μαρινάδα με λεμόνι και δεντρολίβανο (για κοτόπουλο):

  • 3 μεγάλα λεμόνια (το χυμό)
  • 1/3 φλ. τσαγιού φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ. σούπας αποξηραμένο)
  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κ. γλυκού λευκό πιπέρι

 Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε την μαρινάδα πάνω στο κρέας. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2 ώρες.

4. Μαρινάδα  γλυκόξινη:

  • 1/3 φλ. τσαγιού σόγια sauce
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού χυμό λεμόνι
  • 1/4 φλ. τσαγιού Worcestershire sauce
  • 1,5 κ. σούπας σκόρδο σε σκόνη
  • 3 κ. σούπας αποξηραμένο βασιλικό
  • 1,5 κ. σούπας αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1 κ. γλυκού λευκό πιπέρι

 Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε την μαρινάδα πάνω στο κρέας. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-5 ώρες.

5. Μαρινάδα με γιαούρτι:

  • 1,5 φλ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 φλ. τσαγιού βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 2 κ. σούπας αποξηραμένο)
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 2 κ. σούπας αποξηραμένο)
  • 3 κ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 2 κ. σούπας θυμάρι, φρέσκο ψιλοκομμένο (ή 1 κ. σούπας αποξηραμένο)
  • 2 κ. σούπας εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1 κ. σούπας αποξηραμένο)
  • Αλάτι, πιπέρι

 Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε την μαρινάδα πάνω στο κρέας. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-5 ώρες.

 Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Πηγή: mindthefood

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο