Πανεύκολος τρόπος να αποξηράνετε σύκα!

Πανεύκολος τρόπος να αποξηράνετε σύκα!

Το σύκο, το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αποτελεί εξαιρετική τροφή και πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα σύκα, ακόμη και από τα αρχαία χρόνια ήταν ενταγμένο στην διατροφή, μάλιστα αναγνώριζαν την πολύτιμη διατροφική τους αξία ώστε τα αποξήραιναν και τα χρησιμοποιούσαν ως δυναμωτική, ξηρά τροφή για τους πολεμιστές!

Τα σύκα είναι ο τελευταίος καρπός που θυμίζει καλοκαίρι, όπου απολάμβάνουμε τα σύκα ολόφρεσκα!

Αποχαιρετώντας όμως το καλοκαίρι μπορείτε να «διατηρήσετε» τον εκπληκτικό αυτό καρπό, με την μέθοδο της αποξήρανσης!
Με την αποξήρανση, τα σύκα χάνουν μέν ένα μικρο ποσοστό των πλούσιων συστατικών τους, παρολαυτά όμως διατηρούν ένα σημαντικό μέρος από θρεπτικά συστατικά
και προσδίδουν την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, κρατώντας όλη την γεύση τους και μάλιστα χωρίς συντηρητικά αλλά με τον πιο φυσικό τρόπο!

Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε ώριμα σύκα! [Αποξηραμένα Σύκα Συνταγές]

Η προετοιμασία

Πλένουμε τα σύκα και τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
Πιέζουμε τα συκα με τα δάχτυλά μας, ώστε να ανοίξουν ελαφρά και τα βουτάμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.
Αναμειγνύουμε 250 ml. φρέσκο χυμό λεμονιού σε 200 ml. νερό σε ένα μπώλ και αφήνουμε μέσα στο διάλυμα τα σύκα για 10 λεπτά.
Απλώνουμε τα σύκα σε καθαρή, λινή πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά.

Η αποξήρανση

-1η μέθοδος

Μόλις στεγνώσουν τα σύκα τα απλώνουμε σε μεγάλο ταψί, ψάθινο ή μεταλλικό δίσκο, ακόμη μπορείτε να τα κάνετε αρμαθιές, περνώντας τα σε σπάγγο.
Σκεπάζουμε με τούλι και τα αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο ή χώρο που αερίζεται, ηλιόλουστο και χωρίς υγρασία.
Αφήνουμε τα σύκα περίπου 10 ημέρες μέχρι τα σύκα να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλίγιστα σαν «πετσί».

-2η μέθοδος
Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου στην λειτουργεία του αερόθερμου.
Τοποθετούμε τα σύκα σε μεταλλικό ταψί και το τοποθετούμε στο χαμηλότερο ράφι.
Αφήνουμε τα σύκα περίπου 4-5 ώρες,ελέγχουμε τα σύκα, ώστε να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλίγιστα σαν «πετσί».
Αφήνουμε τα σύκα 12 ώρες, διατηρώντας τα μακρυά απο υγρασία.

Η Αποθήκευση

Τα σύκα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε είτε σε αποστειρωμένα βάζα, είτε σε κουτιά που κλείνουν αεροστεγώς αφού πρώτα τυλίξουμε τα σύκα με καθαρή λινή πετσέτα.
Διατηρούμε σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο μακριά από υγρασία!
Διατηρούνται εώς 12 μήνες!

Πηγή: funkycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο