Είναι κοινό μυστικό και αξίζει να το δοκιμάσετε αν δεν το κάνετε ήδη: ο γρηγορότερος και απλούστερος τρόπος για να καθαρίσετε τις ντομάτες είναι να τις χαράξετε σταυρωτά στο κάτω μέρος, να τις βυθίσετε για μερικά δευτερόλεπτα (1''-2'') σε νερό που κοχλάζει και αμέσως μετά να τις αφαιρέσετε με την τρυπητή κουτάλα τοποθετώντας τις σε μπολ με πολύ κρύο νερό.

Στη συνέχεια αφαιρέστε με ένα μαχαίρι -σαν να τις ...ξεκολλάτε- τις φλούδες τους γρήγορα και εύκολα χωρίς να πετάτε μαζί τους και τη μισή τους σάρκα! Το σημείο του σταυρού θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το ...ξεκόλλημα.

Απαλλαγείτε μεμιάς από τους σπόρους κόβοντας στη συνέχεια 4 χοντρές φέτες περιμετρικά του κοτσανιού κρατώντας κάθε ντομάτα όρθια. Έτσι σχεδόν όλοι οι σπόροι θα μείνουν μαζί με το κοτσάνι και εσείς θα έχετε καθαρισμένη σάρκα για να τη χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.