1. Ο φούρνος ανοίχτηκε μέσα στα πρώτα 20'-25' ψησίματος. Το πρώτο 1/3 περίπου του χρόνου ψησίματος που απαιτεί συνήθως ένα κέικ είναι το πιο κρίσιμο ως προς την τελική του όψη. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας, αλλά και όποια εναλλαγή της θερμοκρασίας θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία του φουσκώματος. Αφήνουμε λοιπόν αρχικά το κέικ στην ...ησυχία του και εκτονώνουμε αλλού την ανυπομονησία μας. 

2. Δε χτυπήθηκε καλά και αρκετά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Είναι σημαντικό να περάσει όσο πιο πολύς αέρας είναι δυνατό και να «φυλακιστεί» στο πρώτο μείγμα, όταν η συνταγή ζητάει να «χτυπήσετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν» και στη συνέχεια να προσθέσετε τα αυγά και τα άλλα υλικά. Αντιθέτως, στα υπόλοιπα στάδιά του το κέικ δε θέλει ιδιαίτερο χτύπημα, αλλά ήπιο ανακάτεμα.  

3. Είχε ξεθυμάνει το μπέικιν πάουντερ. Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε έτοιμες διογκωτικές ύλες, όπως το μπέικιν πάουντερ ή η μαγιά στιγμής, αλλά καθώς οι περισσότεροι δε φτιάχνουμε κέικ και ζύμες κάθε μέρα είναι πολύ πιθανό το διογκωτικό στο ντουλάπι να έχει χάσει με τον καιρό τη δύναμή του ειδικά αν η συσκευασία είχε ανοιχτεί.

Τι κάνεις με ένα κέικ που ...δε βλέπεται;

Αν το κέικ βγήκε η «απόλυτη καταστροφή» οπτικά, μην το βάζετε κάτω.Φτιάξτε τέλεια τρουφάκια με κακάο. Στο κάτω κάτω πότε άλλοτε θα αποφασίζατε να χαλάσετε ένα κέικ ολόκληρο για να το κάνετε ...μπαλάκια, αν όχι τώρα; 

Υλικά: ένα κέικ βανίλιας ή σοκολάτας (περίπου μισό κιλό), 80 ml κρέμα γάλακτος, 100ml κονιάκ, 30 γρ. κακάο και επιπλέον για την επικάλυψη, 60ml γάλα, 70 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 

Εκτέλεση: Κάνετε το κέικ τρίμματα στο μπλέντερ και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με το κονιάκ. λειτουργείτε για λίγο τη συσκευή. Ζεσταίνετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το κακάο ανακατεύοντας καλά ώστε να διαλυθεί. Αδειάζετε το μείγμα αυτό στο κέικ, ρίχνετε και τα καρύδια και ζυμώνετε. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Ρίχνετε κακάο σε ένα μπολ. Παίρνετε λίγο-λίγο από το κρύο μείγμα και πλάθετε μπαλάκια Περνάτε τα μπαλάκια απ' το κακάο και τα τα τοποθετούμε σε πιατέλα.