ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Ο Παπαντωνίου και η κακόφημη εποχή του «εκσυγχρονισμού»

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2017, 19:14 / Ανανεώθηκε 28 Μαρτίου 2017, 20:16
Ο Παπαντωνίου και η κακόφημη εποχή του «εκσυγχρονισμού»
Facebook Twitter Whatsapp

Όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε οριστικά και αμετακλήτως για ανακριβές «πόθεν έσχες», δεν επικαλέστηκε πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο να τον συκοφαντήσουν. Το πράττει τώρα με τα εξοπλιστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε οριστικά και αμετακλήτως για ανακριβές «πόθεν έσχες», δεν επικαλέστηκε πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο να τον συκοφαντήσουν. Το πράττει τώρα με τα εξοπλιστικά.

Διατείνεται ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για προανακριτική εξέταση στοχοποιεί τον ίδιο, την κυβέρνηση Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ «που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης». Όμως κανένα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αρνήθηκε να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Ούτε το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι διατυπωθείσες ενστάσεις της αντιπολίτευσης δεν αφορούν στον πυρήνα του θέματος ,αλλά την εικαζόμενη βούληση των κυβερνώντων για αντιπερισπασμό .  

Ο Παπαντωνίου ενδέχεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, αν το πόρισμα της Βουλής καταδείξει «τέλεση αδικημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Εννοείται, βέβαια, ότι ο πρώην υπουργός, όπως και κάθε κατηγορούμενος , θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ας δούμε, επομένως, κατά πόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί του κ. Παπαντωνίου ως προς τις πολιτικές σκοπιμότητες που επικαλείται:

  • Ουδείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  διανοήθηκε να  υπερασπιστεί τον κ. Παπαντωνίου. Εξάλλου, από τότε που ακούστηκε το όνομά του για εμπλοκή σε επιλήψιμες υποθέσεις, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του.
  • Μιλώντας  για « απόπειρα συκοφάντησης του ίδιου και τιμωρίας της κυβέρνησης Σημίτη», ο κ. Παπαντωνίου σημειώνει τα εξής στο υπόμνημα που απέστειλε προσφάτως στη Βουλή:
  • Εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες «η τιμωρία της κυβέρνησης Σημίτη, και ειδικότερα η δική μου, για την επιτυχή διαδρομή της ελληνικής οικονομίας εκείνη την περίοδο: δραστική μείωση του πληθωρισμού, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μεγάλα έργα υποδομών. Επιστέγασμα της τεράστιας που είχε καταβάλλει τότε η κυβέρνηση και ο ελληνικός  λαός ήταν η ένταξη στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, την Οικονομική και Νομισματική Ενωση».
  • Αλήθεια, ποιά «επιτυχή διαδρομή» επικαλείται ο κ.Παπαντωνίου; Δεν είδε ποτέ τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων ότι η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ ήταν λάθος γιατί η οικονομία έπασχε δομικά και το κράτος ήταν ερειπιώνας; Στην διάθεσή του πλήθος δηλώσεων και δημοσιευμάτων επ αυτού.

Επι της ουσίας, η ένταξη στην ΟΝΕ δεν ήταν λάθος. Ηταν έγκλημα. Πρυτάνευσαν οι εκατέρωθεν πολιτικές σκοπιμότητες και έτσι ακαίρως και καταστροφικά  μια αδύναμη χώρα με προβληματική οικονομία βρέθηκε ανυπεράσπιστη στον λάκκο των λεόντων. Και την κατασπάραξαν.

Σε ο,τι αφορά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ουδεμία πρόοδος είχε σημειωθεί στον τομέα της ανταγωνιστικότητος της Οικονομίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλονται εν πολλοίς τα έργα υποδομής και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Γι αυτό δεν  διατηρήθηκαν  στο ίδιο ή  σε κάποιο ανεκτό επίπεδο . Ηταν αποτέλεσμα της συγκυρίας. Οσο για την συγκράτηση του πληθωρισμού, ας ρίξει μια ματιά σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ.Στουρνάρας για να μάθει την αλήθεια…

Πέραν αυτών, ποιος μπορεί να ξεχάσει το έγκλημα του Χρηματιστηρίου; Και ,φυσικά, ποιός μπορεί να διαγράψει τα σκανδαλώδη της εποχής αυτής και να προσπεράσει την εμπλοκή στελεχών του σημιτισμού και κορυφαίων υπουργών ; (Τσοχατζόπουλος, Τσουκάτος, Μαντέλης κ.α.).

Μύθος μιας χυδαίας προπαγάνδας ήταν η Ελλάδα  «που πέταγε» επι Σημίτη. Μύθος της κακοήθους διαπλοκής, που κατέπεσε όταν  η κοινωνία αντελήφθη την φάρσα και άρχισε να βιώνει την πικρή πραγματικότητα.