ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Απερίφραστη καταδίκη τραμπουκισμών και τρομοκράτησης

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 21:57 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 23:16
Απερίφραστη καταδίκη τραμπουκισμών και τρομοκράτησης
Facebook Twitter Whatsapp

Λοιδορείται μονίμως, εμποδίστηκε μια εκδήλωση στα Γιάννενα, στην οποία ήταν ομιλητής, και τώρα είδε την φωτογραφία του σε αφίσα με τίτλο «Αυτός είναι ο φασίστας». Βαρύς χαρακτηρισμός και κυρίως ωμή απειλή, δίκην προγραφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πριν από καιρό ο πανεπιστημιακός Άγγελος Συρίγος ξυλοκοπήθηκε από φοιτητές, επειδή τους είπε ότι είναι κρίμα-και ανεπίτρεπτο- να γράφουν συνθήματα στον φρεσκοβαμμένο τοίχο της σχολής.

Έκτοτε μπήκε στο στόχαστρο. Λοιδορείται μονίμως, εμποδίστηκε μια εκδήλωση στα Γιάννενα, στην οποία ήταν ομιλητής, και τώρα είδε την φωτογραφία του σε αφίσα με τίτλο «Αυτός είναι ο φασίστας». Βαρύς χαρακτηρισμός και κυρίως ωμή απειλή, δίκην προγραφής.

Δεν διάβασα πουθενά για αυταρχική  ή-πόσω μάλλον- φασιστική συμπεριφορά του κ. Συρίγου. Αν υπάρχει, να καταγγελθεί. Με χαρτιά και ντοκουμέντα. Όχι σαν αυτά που καταγγέλλονται στην αφίσα , τα οποία αφορούν κυρίως στις απόψεις που εκφράζει ο καθηγητής. Αλίμονο  αν  κανοναρχεί η τρομοκράτηση και επιλέγονται οι προγραφές  ως απάντηση στους πολιτικά αλλόδοξους.

Αν συμβαίνει αυτό, και η μήνις φοιτητών και άλλων προέρχεται από το γεγονός με τα συνθήματα και την καταφυγή του καθηγητή στην Δικαιοσύνη μετά τον ξυλοδαρμό, τότε τα γεγονότα  αποκτούν άλλη διάσταση, εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ευθύ το αναπόφευκτο ερώτημα: Αν τα πανεπιστήμια υπάρχουν ως χώρος γνώσης και ως πεδίο ιδεολογικού προβληματισμού και διαλόγου , πως νομιμοποιούνται οι ξυλοδαρμοί και οι εξοντωτικοί χαρακτηρισμοί, οι οποίοι δύνανται να λειτουργήσουν ως προγραφές; Σε ποιά  προοδευτική όχθη κείται η εν λόγω νοοτροπία και συμπεριφορά;

Οι τραμπουκισμοί, η τρομοκρατία και οι προγραφές δεν συνιστούν αποτύπωμα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Δεν έχουν καμία σχέση με την σύγκρουση ιδεών και την γονιμότητα του διαλόγου. Τα φαινόμενα αυτά είναι εκφυλιστικά και επικίνδυνα. Πρόκειται για τακτικές φασιστικού τύπου, τις οποίες οφείλουν να στηλιτεύουν και να καταδικάζουν άπαντες. Κόμματα, οργανώσεις, πανεπιστημιακοί, γραφιάδες, διανοούμενοι-όλοι. Αλλιώς, επιδοτούν το απαράδεκτο φαινόμενο. Και κατά τούτο είναι συνένοχοι.

Υ.Γ. Μέχρι στιγμής, από τα πολιτικά κόμματα μονάχα το Ποτάμι καταδίκασε την στοχοποίηση του Αγγέλου Συρίγου. Αλήθεια, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως δριμύς και καταγγελτικός για παρόμοια περιστατικά από τραμπούκους της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής;