ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Η μεγάλη φωτιά και οι μικρές εστίες

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 20:55 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 23:07
Η μεγάλη φωτιά και οι μικρές εστίες
Facebook Twitter Whatsapp

Η λογική του αντιπερισπασμού και του αποπροσανατολισμού όντως ενδημεί στις επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων. Οποία ψευδαίσθηση, όμως! Είναι σα να ρίχνεις έναν κουβά νερό σε πυρκαγιά νομίζοντας ότι θα την περιορίσεις ή σα να πετάς φωτοβολίδες που καταυγάζουν, ξεχνώντας ότι η πρόσκαιρη φωταψία δεν απωθεί το σκοτάδι της νύχτας.

Ακούγεται κατά κόρον: Εδώ ο κόσμος καίγεται -με ΕΝΦΙΑ, εφορία, ανεργία και τα συναφή- και εσείς ασχολείσθε με την ταυτότητα φύλου; Μα δεν βλέπετε ότι πρόκειται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους των κυβερνώντων, ώστε να αποσπάται η προσοχή της κοινωνίας από τα μείζονα;

Η λογική του αντιπερισπασμού και του αποπροσανατολισμού όντως ενδημεί στις επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων. Οποία ψευδαίσθηση, όμως! Είναι σα να ρίχνεις έναν κουβά  νερό σε πυρκαγιά νομίζοντας  ότι θα την περιορίσεις ή σα να πετάς φωτοβολίδες που καταυγάζουν, ξεχνώντας ότι η πρόσκαιρη φωταψία δεν απωθεί το σκοτάδι της νύχτας.

Επομένως, τα μείζονα δεν παρωθούνται στο περιθώριο με τεχνάσματα και επικοινωνιακά τερτίπια. Είναι θέματα μεγάλης διάρκειας και  υψηλής έντασης, θέματα που αφορούν το επιβιωτικό καθεμέρα, και δεν διαγράφονται.

Ας ηρεμήσουν επομένως οι ανησυχούντες που ασκούνται στον εύκολο καταγγελτισμό. Διότι- ανεξάρτητα από την πρόθεση οιουδήποτε για αποπροσανατολισμό- υπάρχουν ζητήματα που κάποτε πρέπει να διευθετηθούν, όπως καλή ώρα η ταυτότητα φύλου. Το αναγνωρίζουν ως και εκείνοι που π.χ. σήμερα εγκαλούν τους κυβερνώντες για προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα.

Το παραδέχονται , αλλά δεν λένε πότε επιτέλους θα ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα ή άλλα ομοειδή. Ειδικά στην εποχή μας , κατά την οποία το οικονομικό δεσπόζει καθηλωτικά, και μας απασχολεί όλους διαρκώς και βασανιστικά, ποια είναι αλήθεια η κατάλληλη  στιγμή για να συζητηθούν και να ρυθμιστούν τα θέματα αυτά; Ποιος θα ορίσει την στιγμή αυτή και με ποιά επιχειρήματα;

Όμως το εν λόγω επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή κατέδειξε μελαγχολικά ότι η πολιτική μαλάρια είναι ανίατη. Μηδενική ή ελάχιστη πληροφόρηση, ώστε να κατανοήσει η κοινωνία περί τίνος πρόκειται, εξοργιστικές αντιδράσεις από ανενημέρωτους βουλευτές και πρόθυμα μίντια, βιαστικές δημοσκοπήσεις, μικροπολιτικές στοχεύσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις με ιλαρές στιγμές.

Κάτι ως επιμύθιο: Καλά έκανε η κυβέρνηση και ασχολήθηκε θεσμικά με το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά-πέραν της ουσίας- ως πότε η συμπεριφορά της θα θυμίζει πρακτικές και ρητορείες  του καταδικασμένου  παρελθόντος; Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν αρκετή αναφορά του κ.Μητσοτάκη στους εξωγήινους για να ξεχαστούν τα (έστω χλωμά ) επιχειρήματα και οι αδύναμες ενστάσεις της.