ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Η σύγχυση και οι… διευκρινίσεις

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2018, 18:55 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2018, 21:40
Η σύγχυση και οι… διευκρινίσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Από το αλαλούμ με τις εκδρομές έως τις… ανύπαρκτες ηλεκτρονικές δόσεις 

Πήρα φόρα να γράψω για τις σχολικές εκδρομές, αλλά ανέκρουσα πρύμναν. Ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να βγάλω άκρη. Μελέτησα  την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, διάβασα τις δηλώσεις των υφυπουργών Ζουράρι και Μπαξεβανάκη, αλλά συμπέρασμα δεν έβγαζα.

Ομολογώ ότι άρχισα να προβληματίζομαι για την αντιληπτική μου ικανότητα. Όμως, μόλις άκουσα ότι το υπουργείο Παιδείας θα παράσχει διευκρινίσεις-εγκαλώντας ταυτόχρονα τα ΜΜΕ για διαστρέβλωση και τα συναφή-βρήκα ξανά την αυτοπεποίθησή μου. Διότι όταν ακούς τη λέξη διευκρίνιση, βεβαιώνεσαι ότι κάτι ελλιπές ή ασαφές υπάρχει στο πρωτογενές περιεχόμενο δηλώσεων και αποφάσεων.

Δεν έφταιγε, λοιπόν, το δικό μου IQ για το πρωτοφανές χάος, αλλά η εξαιρετική ικανότητα ορισμένων υπουργών να σπέρνουν σύγχυση. Και να εκτίθενται ή να αδικούν εαυτούς. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανώς δεν έχουν συναίσθηση πως θα ακουστούν τα λόγια και οι αποφάσεις τους .Δηλαδή, τι θα μείνει τελικά ως εντύπωση στην κοινωνία σχετικά με την ουσία των θεμάτων που θίγουν ή πραγματεύονται.

Φυσικά, δεν λείπει η κακοπιστία εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ ούτε απουσιάζουν οι ερμηνευτικές ευκολίες. Αυτά δύσκολα αντιμετωπίζονται. Οπότε φροντίζεις να μην δίνεις αφορμές. Απαιτούνται σαφείς δηλώσεις , επεξεργασμένες θέσεις και  στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ υπουργών και υφυπουργών , ώστε να μην λέει ο καθένας ό,τι θέλει.

Όμως υπάρχουν και χειρότερα δείγματα διαχειριστικής ανικανότητος, που αποκαλύπτουν έλλειψη συνεργασίας μεταξύ υπουργείων για σημαντικά θέματα. Πρόσφατο παράδειγμα η… περιπέτεια των 12 δόσεων. Προφανώς, είτε υπάρχουν στεγανά μεταξύ υπουργών είτε δεν υπάρχει κεντρικά επεξεργασμένη πολιτική, με αποτέλεσμα κάποιοι να αυτοσχεδιάζουν.

Όπως και να ΄χει, ορισμένοι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις από την επιπόλαιη συμπεριφορά τους. Δεν κατανοούν ότι η κουρασμένη κοινωνία που χειμάζεται, δεν αντέχει ανορθογραφίες που δείχνουν έλλειψη σοβαρότητος .Και πιάνει τον κόκκινο μαρκαδόρο. Αυτόν που βαθμολογεί αρνητικά ή διαγράφει δια παντός πρόσωπα και κόμματα που δείχνουν επιπολαιότητα ή διαχειριστική ανικανότητα