ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Οι συγκλίσεις και οι ρήξεις του μέλλοντος

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2018, 19:38 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2018, 21:15
Οι συγκλίσεις και οι ρήξεις του μέλλοντος
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Για αναδιαμόρφωση μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Βουλής ,Νίκος Βούτσης. Πλειοψηφία στη Βουλή, εφόσον υπάρξει κυβερνητική πρόταση για την ονομασία της γείτονος , αλλά χωρίς τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτά είπε, εκλαϊκεύοντας σχετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με αφορμή το Μακεδονικό; Μελλοντικώς ,ναι. Αλλά, όχι τώρα. Εκείνο που φαίνεται να δημιουργείται τώρα είναι ένα πρόπλασμα πιθανών μελλοντικών συγκλίσεων.

Για αναδιαμόρφωση μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Βουλής ,Νίκος Βούτσης. Πλειοψηφία στη Βουλή, εφόσον υπάρξει κυβερνητική πρόταση για την ονομασία της γείτονος , αλλά χωρίς τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτά είπε, εκλαϊκεύοντας σχετικές δηλώσεις  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν: οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν την πρόταση, η οποία όμως θα υπερψηφιστεί (από Ποτάμι, απο μέρος του ΚΙΝΑΛ κ.α.), αλλά θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, έστω κι αν έχουν πυκνώσει επικίνδυνα οι «εχθροπραξίες» με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση του Πάνου Καμμένου στο Μακεδονικό ενδέχεται να του αποφέρει καρπούς και να μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή. Όμως η ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι οριστική και θα πιστοποιηθεί μετεκλογικώς. Διότι τα εκλογικά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αδύνατο ,με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να δώσουν τη δυνατότητα για νέα συγκυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές ,οψέποτε διενεργηθούν.

Η μόνη πιθανότητα συγκυβέρνησης, με βασικό εταίρο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σύμπραξη με το «Κίνημα Αλλαγής». Εκ των ων ουκ άνευ είναι, φυσικά, να κατακτήσουν υψηλά ποσοστά τα δύο κόμματα. Τότε, θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός νυμφώνος οι ΑΝΕΛ, κάτι που επιθυμεί σφόδρα η πλειονότης του ΣΥΡΙΖΑ, για πολλούς λόγους και όχι μόνο για το Μακεδονικό.

Τα ως άνω, ως υπόθεση εργασίας, θα ισχύσουν αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και αν μετεκλογικά δεν υπάρξουν ρωγμές στο ΚΙΝΑΛ και μεμονωμένη συνεργασία στελεχών του με τη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ επιθυμούν και ευνοούν οι Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, με προϋπόθεση την ρήξη του κυβερνώντος κόμματος με τον σημερινό εταίρο του, τους ΑΝΕΛ.

Καταλύτης για τις μελλοντικές εξελίξεις θα μπορούσε να είναι η δημιουργία νέου φορέα στα δεξιά της ΝΔ. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί τέτοιος φορέας. Αλλά η άρνηση της ΝΔ να συνηγορήσει υπέρ σύνθετης ονομασίας (άρνηση οψιγενής, διαμορφωθείσα μετά την λαοθάλασσα στην Θεσσαλονίκη, και κατά τούτο λαϊκίστικη) αφήνει πολύ μικρό περιθώριο  απώλειας ψήφων προς τον νεοπαγή φορέα-εάν ήθελε συγκροτηθεί.

Και κάτι τελευταίο: η πιθανότης εκλογικών επιπτώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, εάν η πρόταση για την ονομασία της γείτονος δεν συνάδει προς τη λαϊκή θέληση. Και αν κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν τι σημαίνει «λαϊκή θέληση», ας ρίξουν μια ματιά στις σχετικές με το Ονομα Μακεδονία δημοσκοπήσεις

  • Υ.Γ. (1) Πρόωρες εκλογές με αφορμή το Μακεδονικό; Α, μπά. Εκτός, πρώτον, κι αν η πρόταση για το όνομα της FYROM εκπλήξει θετικά (όχι σε Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα) και, δεύτερον, για τον εκ διαμέτρου αντίθετο λόγο. Δηλαδή, αν ο κ.Τσίπρας έχει αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία…
  • Υ.Γ. (2) Δέκα μονάδες, σε σύγκριση με το 2013, έχασε ο Νίκος Αναστασιάδης. Και τούτο, παρά την υπαρκτή βελτίωση της Κυπριακής οικονομίας και τον έπαινο των δανειστών. Όπερ σημαίνει ότι το Μνημόνιο φθείρει. Ακόμη και πετυχημένες μνημονιακές κυβερνήσεις…