current views are: 4

13 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:10

Παραλειπόμενα…

Σημειώσεις για τα μείζονα και ήσσονα της εβδομάδος

Δημοσίευση 14:10’

Σημειώσεις για τα μείζονα και ήσσονα της εβδομάδος

Σημειώσεις για τα μείζονα και ήσσονα της εβδομάδος, στριμωγμένες στο μπλοκάκι του ερανιστή, που είχε συνηθίσει-από τον καιρό της αλησμόνητης «Ελευθεροτυπίας»-να τις κρατάει και να τις προσέχει, όπως οι άλλοι τα τιμαλφή:

1) Χημικά: Αμερικανός ιθύνων απεφάνθη ότι τα χημικά τα έριξε ο Άσαντ. Όταν ρωτήθηκε που βρήκε τα επιβαρυντικά στοιχεία, είπε το εξής αμίμητο: «Από καλή πηγή»… Προφανώς ,δεν διδάχτηκαν τίποτε ορισμένοι επικυρίαρχοι από τις τερατωδίες που είχαν σκαρώσει για τα ανύπαρκτα «χημικά του Σαντάμ».

2) Ελλάδα-Ισραήλ: Με αφορμή την υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η στήλη υπενθυμίζει ότι ο πολιτικός που καλλιέργησε τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης… Η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο τις βελτιωμένες σχέσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία, χωρίς να αδιαφορεί για-ή να παραγνωρίζει -τα δίκαια των Παλαιστινίων. 

3)Μνημεία: Ένα απολύτως λογικό αίτημα έθεσε υπόψιν της υπουργού Πολιτισμού η Βούλα Πατουλίδου: Ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι… Και είναι απορίας άξιον το ότι καθεύδει επί χρόνια η πολιτεία και δεν έχει καθιερώσει το ωράριο αυτό. Εννοείται, όχι εις βάρος των εργαζομένων.

4) Cosco: Την έφερε στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής. Επιλογή που αποδείχτηκε υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία . Τότε είχαν αντιδράσει λυσσωδώς το «εκσυγχρονισμένο» ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο Συνασπισμός , το ΚΚΕ και τα Συνδικάτα. Τα οποία προέβλεπαν απολύσεις, ανεργία, καθηλωμένους μισθούς κλπ. Όλοι διαψεύστηκαν… Τώρα, μάλιστα, που υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων η πρωτοφανής για τα μνημονιακά δεδομένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένας δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τις καταγγελτικές ανοησίες του προσφάτου παρελθόντος.

5) Σαββίδης-ΣΥΡΙΖΑ: Όταν μπούκαρε στην Τούμπα ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ουκ ολίγοι εξέφρασαν επιθετικά την βεβαιότητα ότι ο Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ θα «πέσουν στα μαλακά», επειδή ο μεγαλομέτοχος είναι φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση (όντως ήταν)…Όμως ο πέλεκυς έπεσε βαρύς-και πολύ σωστά. Ε, όλοι οι κραυγάζοντες σιώπησαν αιδημόνως…

6) Ορμπάν: Φρούριο για τους μετανάστες η χώρα του, δυσανεξία για τους πρόσφυγες, αυταρχική συμπεριφορά και έλεγχος των ΜΜΕ από τον θριαμβευτικώς επανεκλεγέντα πρωθυπουργό. Όλα ισχύουν. Όμως που οφείλεται ο θρίαμβος του, καθώς και η συμμετοχή-ρεκόρ των Ούγγρων στις πρόσφατες εκλογές; Μήπως υπάρχει κάτι ακόμη που μας διαφεύγει;

Έτσι για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι ο Ορμπάν, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός, είχε αρνηθεί να λάβει μέτρα πρόσθετης λιτότητος, φορολόγησε τις τράπεζες και βρήκε τα χρήματα για να αποπληρώσει (και να διώξει) το ΔΝΤ, μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις και απομάκρυνε τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος δεν επέτρεπε την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να πάρει μπρός η οικονομία.

Τότε, δανειστές, ΔΝΤ και οικονομολόγοι προέβλεπαν κατάρρευση της ουγγρικής οικονομίας. Διαψεύστηκαν όλοι. Η Ουγγαρία πήρε την ανιούσα οικονομικώς, και ο Ορμπαν επανεξελέγη άλλες δυο φορές πρωθυπουργός.

Αυτά. Καλό Σαββατοκύριακο.