ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Ο τρώσας και ιάσεται; Αμ, δε...

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 13:23 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2018, 13:42
 Ο τρώσας και ιάσεται; Αμ, δε...
Facebook Twitter Whatsapp
Οι δανειστές δεν είναι δυνατόν να αγνοούν αυτό που επιτάσσει ο ορθολογισμός, τον οποίο κατά κόρον επικαλούνται.

Όταν ο Τήλεφος τραυματίστηκε στη μάχη από τον Αχιλλέα, ο θεός Απόλλων του είπε: «Ο τρώσας και ιάσεται». Δηλαδή, αυτός που σε πλήγωσε, θα σε γιατρέψει. Όπως και έγινε…

Εντάξει. Οι δανειστές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν την παροιμία αυτή που μας έρχεται από την εποχή του Τρωϊκού Πολέμου. Όμως δεν είναι δυνατόν να αγνοούν αυτό που επιτάσσει ο ορθολογισμός, τον οποίο κατά κόρον επικαλούνται. Ότι αν έχουν διαπράξει λάθη στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, και έχουν πληγώσει την Ελλάδα,οφείλουν να επανορθώσουν.

Μιλάμε για λάθη ομολογημένα από τους ίδιους. Για σωρεία λαθών, πού καθήλωσαν την οικονομία της χώρας. Για τραγικά και ασυγχώρητα λάθη που έσπρωξαν την Ελλάδα στο χάος και την κοινωνία στην εντατική.

Τελευταίας εσοδείας ομολογία λαθών, από τον Βίτορ Κονστάντσιο, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , όταν ρωτήθηκε για την λιτότητα και τις επιπτώσεις της. Αν, δηλαδή, τα αποτελέσματά της ήσαν πολύ δραστικά:

«Ναι. Και το κύριο παράδειγμα είναι φυσικά η περίπτωση της Ελλάδας. Κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό-και φυσικά δεν προγραμμάτισαν- μία πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκαν με μια πολύ αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό» (από συνέντευξη στους Financial Times).

Ετσι, λοιπόν. Από την ομολογία του ΔΝΤ για τον πολλαπλασιαστή, μέχρι τις πρόσφατη παραδοχή του Κονστάντσιο για την υπερβολική λιτότητα, πλήθος οι δηλώσεις για λάθη, έλλειψη σοβαρού σχεδίου από τους δανειστές, ανετοιμότητα και τα συναφή, στο θέμα της ελληνικής κρίσης.

Πλήθος. Αλλά ούτε μια ενέργεια για στοιχειώδη επανόρθωση. Απεναντίας, εμμονή στα συμφωνηθέντα που έχουν επιβληθεί με το πιστόλι στον κρόταφο των ελληνικών κυβερνήσεων (π.χ. πλεόνασμα) και ούτε λέξη για λίγο οξυγόνο στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

...Απο την Ιλιάδα μαρτυρείται ότι ο Αίαντας επέπληξε τους Αργείους, όταν διαπίστωσε ότι είχαν φοβηθεί τους Τρώες, με την φράση «Αιδώς Αργείοι». Δηλαδή, ντροπή σας… Κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε κι εμείς στους δανειστές, που παρακάμπτουν ελαφρά της καρδία το «τρώσας και ιάσεται».

Απ΄ ο,τι φαίνεται, όμως, η αιδώς είναι είδος εν ανεπάρκεια στον κόσμο των δανειστών.