current views are: 3

25 Μαΐου 2018
Δημοσίευση05:02

Παραλειπόμενα της εβδομάδος (21.5-25.5)

Εδώ, το Ολιστικό και το Ίλιντεν (που έπιασε πολλούς αδιάβαστους). Δίπλα μας, το μέγα θέμα της Ιταλίας ,με τη νέα κυβέρνηση να προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 05:02’

Εδώ, το Ολιστικό και το Ίλιντεν (που έπιασε πολλούς αδιάβαστους). Δίπλα μας, το μέγα θέμα της Ιταλίας ,με τη νέα κυβέρνηση να προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. 

Εδώ, το Ολιστικό και το Ίλιντεν (που έπιασε πολλούς αδιάβαστους). Δίπλα μας, το μέγα θέμα της Ιταλίας ,με τη νέα κυβέρνηση να προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Και πέραν του Ατλαντικού, ο απρόβλεπτος Τράμπ που ακύρωσε την συνάντηση με τον «αφορεσμένο»… Α, ναι! Στα καθ΄ημάς, και η… σοβαρή κουβέντα για τον Ρουβίκωνα.

1)Εκεί κάτω: Νέα υπενθύμιση για την θηριωδία των Εγγλέζων εις βάρος αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Τα συγκεκριμένα, ανατριχιαστικά στοιχεία κατατέθηκαν στη δίκη για τις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι αγωνιστές αυτοί…

Εν τω μεταξύ, Τουρκοκύπριος εκτελεστής αναφέρθηκε ωμά και κυνικά στις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων αμάχων από τον ίδιο, κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο… Όμως εδώ, στην μακάρια χώρα μας, καμία κουβέντα, καμία εκπομπή-ούτε καν είδηση- για τα γεγονότα αυτά.

2) Ιταλία: Κάτι σαν το δικό μας αιματηρό 2015 στην αρένα των Βρυξελλών; Περίπου… Διότι «η ιταλική περίπτωση» (ειδικό βάρος της οικονομίας και χρέος) δεν συγκρίνεται με τη δική μας. Πάντως, πολλοί πιθανολογούν ότι οι νέοι κυβερνώντες θα υπαναχωρήσουν σε βασικά θέματα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: ο πιθανός συμβιβασμός θα είναι έντιμος ή θα «λιώσουν» τη Ρώμη όπως  «έλιωσαν» την Αθήνα;

3) Ίλιντεν: Να ΄ναι καλά οι γείτονες που έφεραν το Ίλιντεν στις συζητήσεις για το Όνομα. Μέχρι τώρα, ελάχιστοι-πολιτικοί και δημοσιογράφοι- ήξεραν τι είναι και που παραπέμπει το Ίλιντεν… Έστω κι έτσι, κάποιοι ενδεχομένως να συνειδητοποιήσουν τώρα  τι σημαίνει «Μακεδονισμός» και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα μας, αν οι εθνικιστές της γείτονος πάρουν- μαζί με την σύνθετη ονομασία- «εθνότητα και γλώσσα».

4)Ρουβίκωνας : Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις είχε πει ότι ανάμεσα στις μολότοφ ενός πιτσιρικά και στο πιστόλι ενός αστυνομικού που αφαιρεί ζωές, προτιμάει τις μολότοφ… Ήξερε ο μεγάλος αιρετικός ότι οι μολότοφ, τα τρικάκια και οι ακτιβισμοί είναι η άψη της νεότητος. Η έκρηξη των νέων που ασφυκτιούν και εξεγείρονται. Είναι ένας κόσμος που δεν γουστάρει το ντύμα της πραγματικότητος που βιώνει…

Αυτά θα μπορούσαν να είναι βάση για συζήτηση και προβληματισμό για τον ακτιβισμό του είδους αυτού. Στη συζήτηση αυτή  όλοι θα διαπίστωναν ότι δεν αλλάζει ο κόσμος με τρικάκια, μπογιές και τα συναφή, δεν κινδυνεύει η κοινωνική ευρυθμία ούτε διαταράσσεται η κανονικότης του κάθε μέρα.

Εννοείται, ότι η παραβατική συμπεριφορά (σπασμένες βιτρίνες, υποκατάσταση του νόμου κλπ) έχει τίμημα. Όπως και οι απειλές… Επομένως, ούτε απλουστευτικές προσεγγίσεις που σχετικοποιούν ( «έλα μωρέ, ο Ρουβίκωνας μας πείραξε;») ούτε αμήχανα ιδεολογικά χάδια και μισόλογα, ούτε κινδυνολογική υστερία.

…Για το περίφημο Ολιστικό Σχέδιο, προσεχώς. Και για το ονοματολογικό, ωσαύτως. Τώρα, ο προβολέας στην ματσάρα του Σαββάτου, στα ωραία βιβλία, στη φόρμουλα και στο τελευταίες βουτιές  του φθίνοντος Μαΐου.