ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Έχασες!

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2018, 17:51 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2018, 17:02
Έχασες!
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Παραμένεις ψύχραιμος και νηφάλιος ετούτες τις δύσκολες ώρες; 

Παραμένεις ψύχραιμος και νηφάλιος ετούτες τις δύσκολες ώρες; Προσπαθείς να αποδώσεις εκάστω τα ίσα, υπενθυμίζοντας δομικές αδυναμίες της χώρας, καθώς και τις ευθύνες των σημερινών στην διαχείριση κρίσεων; Εχασες!

Οι κυβερνώντες σε εντάσσουν στο μέτωπο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, αν επισημάνεις τα προφανή. Την τραγική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, τις απαράδεκτες δηλώσεις τύπου Τόσκα, Καπάκη, Τζανακόπουλου , αλλά και του Καμμένου - μερικώς εύστοχες επί της ουσίας, αλλά ατυχέστατες τη στιγμή που έγιναν (Δεν είναι δυνατόν, ούτε ανθρώπινο, να υψώνεις το δάκτυλο στον τόπο της φρίκης, που μυρίζει καμένη ανθρώπινη σάρκα, έστω κι αν έχεις δίκιο).

Παρένθεση: Δεν έχουν άδικο οι κυβερνητικοί, μιλώντας για σκοπιμότητες πολλών ΜΜΕ και για τυμβωρυχία. Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Από παλιά μέχρι σήμερα…

Όμως τις φωτιές δεν τις έχουν βάλει τα ΜΜΕ. Την καταστροφή στη Μάνδρα, την τραγωδία με το «Σάμαινα» και πλείστα όσα φρικώδη και οδυνηρά δεν τα έχουν προκαλέσει οι δημοσιογράφοι.

Ο στοιχειώδης σεβασμός, λοιπόν, και η συναίσθηση της πραγματικότητος επιβάλλει στους εκάστοτε κυβερνώντες πρώτα να διπλώνουν τα φτερά της επιθετικότητος και να κοιτάνε τα στραβά τους, και μετά-μετρημένα αλλά και αυστηρά- να αποδίδουν ευθύνες στα ΜΜΕ.

. Τώρα,αν τολμήσεις να μιλήσεις για τις εγκληματικές ευθύνες εκείνων που κυβέρνησαν επί δεκαετίες τη χώρα-και την έχουν παραδώσει καρικατούρα κράτους-, ορμούν πάνω σου σαν σφήκες οι υπαινιγμοί και σε καταχωρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Απαριθμείς εγκλήματα του παρελθόντος; Η οχλοβοή της εύκολης καταγγελίας σβήνει τη φωνή σου και την παρωθεί στο περιθώριο. Λές ότι η λέξη «διαχρονικά» δεν συνιστά αυτοκριτική, αλλά επιστρατεύεται για να επιρρίψει το βάρος των ευθυνών κυρίως στους σημερινούς; Ε, σε θεωρούν κολλητό του Τσίπρα και συμπότη του Τζανακόπουλου.

Παρένθεση : Όταν αναγνωρίζεις ότι «διαχρονικά» υπάρχουν δομικά προβλήματα στο κράτος και στους μηχανισμούς του, εξ αντικειμένου παραδέχεσαι ότι το παγιωμένο αυτό καθεστώς-δύσκαμπτο και λαβυρινθώδες- δυσχεραίνει εκείνους που διαχειρίζονται έκτακτες καταστάσεις υψηλού κινδύνου.

…Μια παράκληση ή προτροπή για το τέλος: Κρατήστε στη μνήμη ή στο αρχείο σας τα δημοσιεύματα, τα σχόλια, τις εκπομπές, τις δηλώσεις, τους λιβέλους, τις καταγγελίες -τέλος πάντων ο,τι ακούγεται και γράφεται αυτές τις μέρες.

Θα χρειαστούν. Και ο νοών, νοείτω…