ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Το παλιό λατομείο και οι γκρίζες στιγμές της εβδομάδος

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2018, 13:13 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2018, 13:02
Το παλιό λατομείο και οι γκρίζες στιγμές της εβδομάδος
Photo: ihg.com
Facebook Twitter Whatsapp

 Να ξεφύγει για λίγο το βλέμμα από τα γκρίζα των ημερών και να βρεθεί στην επικράτεια του ευφάνταστου και χρηστικού

Ναι! Εκείνη την φωτογραφία με το κινέζικο ξενοδοχείο που χτίστηκε μέσα σε παλιό λατομείο, αυτή να βάλεις, κύριε συνάδελφε, σήμερα στην στήλη. Να ξεφύγει για λίγο το βλέμμα από τα γκρίζα των ημερών και να βρεθεί στην επικράτεια του ευφάνταστου και χρηστικού. Ε, μ΄αυτό θα αρχίσουμε την περιδιάβαση στην εβδομάδα που πέρασε…

1)Κίνα: Τα παλιά λατομεία είναι έλκος στο σώμα της γής. Μια πληγή διαρκείας. Όμως οι Κινέζοι δημιούργησαν-κι όχι απλώς κατασκεύασαν- ένα ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής και χρηστικότητος, σ΄ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο κοντά στην Σαγκάη.

Καταρράκτες, ενυδρεία, οικολογικές εφαρμογές και 39 πατέντες από τους σχεδιαστές και κατασκευαστές αποτυπώνουν το ευφάνταστο της σύλληψης αλλά και τις δυσκολίες για την υλοποίηση του σχεδίου.

2)Σαουδική Αραβία: Η εκλεκτή της Δύσης. Που αποφεύγει η …πεφωτισμένη να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στη χώρα αυτή και να εκδηλώσει τις συνήθεις ευαισθησίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συναφή.

Αλλά πώς να το πράξει; Μεγάλη αγορά όπλων η Σαουδική Αραβία . Επιφανείς προμηθευτές η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Αυτά…

3)ΤΙΤΑΝ: Μετακομίζει η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία (έδρα στις Βρυξέλλες, διοίκηση από την Κύπρο). Πάντως η παρουσία του Ομίλου στη χώρα μας θα συνεχιστεί σε επίπεδο παραγωγής, επενδύσεων και δευτερογενούς διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.

Ελπίζουμε να μην ακουστούν ανοησίες μικροπολιτικής χροιάς για τους λόγους που υπαγόρευσαν στην εταιρία να αλλάξει έδρα. Υπάρχει το προηγούμενο της ΦΑΓΕ, της Coca Cola και της Βιοχάλκο…

4)Κοτζιάς: Στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου το πάλαι, διέκοψε κάθε επαφή όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση του υιού Παπανδρέου, το 2009.

Φημολογείται ότι ο κ.Κοτζιάς δυσαρεστήθηκε επειδή δεν του ανετέθη το υπουργείο Εξωτερικών. Αν αληθεύουν οι φήμες και τα σχετικά δημοσιεύματα, κάτι δείχνουν. Ότι για ορισμένους πολιτικούς η προσωπική φιλοδοξία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος απο τις πολιτικές θέσεις, προκειμένου να σαρκωθεί μια συνεργασία ή να λυθεί.

5)Κονδύλια: Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην διαθέτει «μυστικά κονδύλια» για την εξυπηρέτηση εθνικών θεμάτων και στόχων.

Όμως υπάρχουν και γκρίζες πτυχές. Οπως είχε αποκαλυφθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ, ορισμένα ποσά είχαν διατεθεί στην «εσωτερική αγορά»- την δημοσιογραφική.

Εννοείται ότι η σχετική έρευνα ουδέν απέφερε. Οσοι ψωμίζονται κατά καιρούς από τα περιώνυμα αυτά κονδύλια μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι… Τέλος, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο υπουργός που έφερε τροποποιητική διάταξη για ελεγκτικό ρόλο της Βουλής στο θέμα των απορρήτων κονδυλίων.

6)FYROM: Την ώρα που γράφτηκαν οι γραμμές αυτές δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές.

Πάντως, αν δεν βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών, θα προκηρυχθούν εκλογές, τις οποίες δεν είναι βέβαιο ότι θα χάσει ο Ζάεφ. Διότι ενδέχεται να μπεί σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει κοινή εκλογική κάθοδο όλων των κομμάτων (και των αλβανικών) που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πιέσεις, εκβιασμοί, χρηματισμοί βουλευτών και τώρα «εναλλακτικό» σχέδιο για τις εκλογές. Τι άλλο θα σκαρφιστεί ο κυνισμός των ισχυρών για να πετύχει τους στόχους του;

…Μπάλα και γκράν πρί , μπαράκια, θέατρα και σινεμά, μουσικές και αδιάβαστα βιβλία που περιμένουν, σαββατοκύριακες βόλτες και χρόνος που δεν καταδιώκει το ρολόι… Τα λέμε τη Δευτέρα.