ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Στίγματα κίτρινα και μαύρα…

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2018, 17:14 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2018, 14:12
Στίγματα κίτρινα και μαύρα…
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

…Σαν ίκτερος στο πρόσωπο της χώρας 

…Σαν ίκτερος στο πρόσωπο της χώρας ήταν αυτά τα κίτρινα στίγματα των ενεχυροδανειστηρίων. Ασύδοτα και ανε(ξέ)λεγκτα όπως  αποκαλύφθηκε. Θέμα της εβδομάδος, μαζί με τις καταλήψεις σχολείων. Ας ανοίξουμε τις σελίδες της…

1)Ίλιγγος: Από τη μια, γενετικώς τροποποιημένα μωρά στην Κίνα κι από την άλλη απ΄ευθείας σύνδεση με το Insight της NASA, τη στιγμή που έφτανε στον Άρη και προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη… Φρενήρης η Επιστήμη, μαζί και η Τεχνολογία, προϊδεάζουν για προκλήσεις και επιτεύγματα αδιανόητα μέχρι πρότινος.

Καλοδεχούμενα όλα. Ως και οι επίφοβες προκλήσεις (ας εκληφθούν ως πρώτο βήμα για νέους, ιαματικούς δρόμους). Εκείνο που δεν φαίνεται πιθανό στον ορίζοντα είναι η απάντηση στο πόθεν και το πώς της Δημιουργίας του Σύμπαντος…

2)Καταλήψεις: Και μόνα  τα απεχθή συνθήματα εναντίον της Δημοκρατίας και των γειτόνων είναι ικανά να απωθήσουν κάθε νουνεχή μαθητή που διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών και εμφορείται από πατριωτικά αισθήματα .Κατά τα λοιπά:

Πρώτον, ασφαλώς και έχουν παρεισφρήσει φασίστες στις καταλήψεις, αλλά οι περισσότεροι μετέχοντες δεν είναι φασίστες ή Χρυσαυγίτες. Επίσης, οφείλουν να είναι φειδωλοί όσοι εγκαλούν για εθνικισμό τα παιδιά που νοιάζονται για το Μακεδονικό, αλλά δεν συμμερίζονται τα φασιστικά συνθήματα.

Δεύτερον, δεν νοείται κατάληψη σχολείου για θέματα που δεν άπτονται της Παιδείας. Το αυτονόητο ενδιαφέρον των νέων και η ευαισθησία τους  για μείζονος σημασίας ζητήματα (πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.) μπορούν να εκδηλωθούν ευφάνταστα και αποτελεσματικά εκτός σχολείου.

Τρίτον: Εννοείται ο,τι οποιαδήποτε απόφαση για κατάληψη, πρέπει να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου κι όχι από δυναμικές μειοψηφίες που αποσπούν με τερτίπια βολικές αποφάσεις.

3)Οικονομία: Μειώθηκε η ανεργία το Αύγουστο. Θετικές και οι παροχές των ημερών. Όμως ας είναι προσεκτικοί όσοι διατείνονται ότι με τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά, θα ευνοηθεί η…ανάπτυξη!

Όντως θα κινηθεί κάπως η αγορά, αλλά η ανάπτυξη καθίσταται εφικτή μονάχα από τις επενδύσεις. Και πέραν αυτού :Που θα «πέσει το χρήμα στην αγορά», σε ποιά προϊόντα; Τα περισσότερα είναι εισαγωγής, με ο,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία.

4)Εκπληξη: Θετική. Οπαδός του ΠΑΟΚ, που πήγε στο Λονδίνο για τον αγώνα με την Τσέλσι, μετέβη στο Βρετανικό Μουσείο για να δει τα φυλακισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ώρα είναι να τον εγκαλέσουν για… σωβινισμό οι σεσημασμένοι της «προόδου»…

…Αυτά. Με το ματάκι στην Αζοφική, αλλά και στο Μαρόκο, όπου θα συζητηθεί το Σχέδιο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό. Καλό Σαββατοκύριακο!

Υ.Γ. Για τον Χρήστο Ξανθάκη, ενταύθα: Φίλε μου, δεν ξεκίνησε από τα σόσιαλ μήντια το θέμα της καθαρίστριας, αλλά από τα αφορεσμένα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα. Τα σόσιαλ δεν είναι υποδοχείς πρωτογενών ειδήσεων, αλλά ενισχυτές τρόπον τινά. Που ενίοτε συμβάλλουν καθοριστικά στην  δημιουργία κλίματος, όπως όντως συνέβη και στην περίπτωση της καθαρίστριας. Ερρωσο!