Η μήνυση για βασανιστήρια που υποβλήθηκε κατά του υπουργού Εσωτερικών της Λευκορωσίας Ανατόλι Κουλέτσοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γαλλία, απορρίφθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού, λόγω της ασυλίας του, ανέφερε σήμερα δικαστική πηγή. Τέσσερις αντίπαλοι του καθεστώτος του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είχαν υποβάλει μήνυση κατά του υπουργού Εσωτερικών για "βασανιστικές πράξεις και σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση" μετά τις συλλήψεις που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου του 2010.

Ο δικηγόρος τους στη Γαλλία, Γουίλιαμ Μπουρντόν, είχε επικαλεστεί "την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας" για τα βασανιστήρια.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανέφερε ότι ο κ. Κουλέτσοφ, ο οποίος κλήθηκε από την Ιντερπόλ, λόγω της ασυλίας του δεν μπορούσε να συλληφθεί και να κρατηθεί όταν πήγε στα γραφεία της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας.

"Για ακόμη μία φορά, η Γαλλία έχασε την ευκαιρία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να απαντήσει στο αίτημα για δικαιοσύνη των θυμάτων των βασανιστηρίων" ανέφεραν οι ενάγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γαλλικό