current views are: 1

20 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση18:26

Φινλανδία: Προβάδισμα στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Παρά τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό τους, οι Φιλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Δημοσίευση 18:26’
αρθρο-newpost

Παρά τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό τους, οι Φιλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Παρά τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό τους, οι Φιλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Ο Σάουλι Νιινίστε, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, που εκπροσωπεί τη συντηρητική οικονομική πολιτική και τις φιλελεύθερες κοινωνικές αξίες, φέρεται ως το μεγάλο φαβορί με ποσοστό 32%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Iltalehti.

Ο Πέκα Χααβίστε των Πρασίνων, επίσης φιλοευρωπαίος και ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστο 13%.

 Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά την Κυριακή, ο Νιινίστε και ο Χααβίστε θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Οι ευρωσκεπτικιστές, όπως ο ηγέτης του Κόμματος των Φινλανδών Τίμο Σόινι, θα μείνουν εκτός.

Στη δημοσκόπηση ο Σόινι λαμβάνει ποσοστό μόλις 6% και έρχεται στην τέταρτη θέση, πίσω και από τον βετεράνο πολιτικό Πάαβο Βαϊρίνεν (11%) του Κεντρώου Κόμματος, ο οποίος διαφωνούσε με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εκλογές αυτές είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ μιας περίκλειστης Φινλανδίας και θέλουν να επιστρέψουν στο παλαιό μας νόμισμα και σε εκείνους που είναι υπέρ της διεθνούς συνεργασίας και (…) ενός πιο ενεργού ρόλου στην ΕΕ», είπε ο Χααβίστε λίγο πριν ξεκινήσει η τελευταία τηλεμαχία του με τους υπόλοιπους υποψηφίους. «Η πλειοψηφία των Φινλανδών είναι υπέρ του ευρώ και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο ρόλος του προέδρου στη Φινλανδία είναι ουσιαστικά συμβολικός και οι εξουσίες του περιορίζονται στις στρατιωτικές και διπλωματικές υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα