Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με λιποτάκτες του στρατού στην πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν, στην κεντρική Συρία, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.     "Τέσσερις αξιωματικοί και πέντε στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν σήμερα από τους λιποτάκτες στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά σε ένα οδόφραγμα του στρατού στη Μάαρετ αλ Νούμαν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμντέλ Ραχμάν, επικαλούμενος έναν αξιωματικό που έχει αυτομολήσει. 

  Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε επίσης και ένας λιποτάκτης, πρόσθεσε.   

Η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο περισσότερων από 5.400 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.   

Πολλοί στρατιώτες έχουν αυτομολήσει από τον στρατό και έχουν συνταχθεί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στις τάξεις του 40.000 άνδρες.   

Στο μεταξύ η ακτιβίστρια Σούχεϊρ αλ Ατάσι, πρόσωπο κλειδί της αντιπολίτευσης της Συρίας, έφυγε από τη χώρα, όπως μετέδωσε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediapart.   

"Έφυγα από τη Συρία, από τη μυστικότητα, έπειτα από αίτημα των επαναστατών", δήλωσε η Ατάσι σε συνέντευξή της στον Mediapart.   

"Δεν έφυγα από τη Συρία εξαιτίας του κινδύνου", πρόσθεσε η ακτιβίστρια υπογραμμίζοντας ότι "απειλούν τη ζωή μου ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου (2011) και κινδυνεύω από τις 25 Απριλίου (2011)".  

"Τώρα βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο, ένα άλλο στάδιο της επανάστασης. Εμείς οι ακτιβιστές έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τη δουλειά μας", επεσήμανε η Ατάσι εξηγώντας το νέο ρόλο που έχει αναλάβει στο εξωτερικό.   

"Στο εξωτερικό μπορώ να έχω ελευθερία κινήσεων ώστε να επιτύχει αυτό το νέο στάδιο", υπογράμμισε.   

Έπειτα από επτά μήνες που κρυβόταν, στη διάρκεια των οποίων ενημέρωνε συχνά τα μέσα ενημέρωσης για τις επιθέσεις των συριακών δυνάμεων ασφαλείας μέσω της σελίδας της στο Facebook και το λογαρισμό της στο twitter, η Ατάσι έφυγε από τη Συρία στα τέλη Νοεμβρίου.   

"Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία", σύμφωνα με την Καρολίν Ντονατί, τη δημοσιογράφο που της πήρε συνέντευξη για τον Mediapart.