Οι Κροάτες ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων από τα 6.750 εκλογικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Υπέρ της ένταξης ψήφισε το 67,11% των ψηφοφόρων, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή. Πλέον η συμφωνία ένταξης που υπέγραψε η Κροατία τον Δεκέμβριο πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 μέλη της ΕΕ ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2013.

«Θα πάρετε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της Κροατίας», δήλωνε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς, ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ.

Συγχαρητήρια από Ρομπάι και Μπαρόζο


Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρησαν τους Κροάτες που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, «ένα καλό νέο για την Κροατία, την περιοχή και για την Ευρώπη».

«Χαιρετίζουμε το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος...Με την ψήφο αυτή, οι Κροάτες πολίτες συμφώνησαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συγχαίρουμε την Κροατία και τον λαό της για την επιλογή τους: η ένταξη τους στην ΕΕ θα τους προσφέρει νέες ευκαιρίες, θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ευημερία του έθνους τους», τονίζουν οι δύο ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην κοινή τους ανακοίνωση.

Για τους Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο, η ένταξη της Κροατίας «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ