Οι δύο φιλοευρωπαίοι υποψήφιοι, ο Σάουλι Νιινίστε (συντηρητικός) και ο Πέκα Χααβίστε (οικολόγος), περνούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.
Ο Νιινίστε, υποψήφιος του συντηρητικού και φιλοευρωπαϊκού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν και φαβορί για τη νίκη, συγκέντρωσε το 37% των ψήφων, ενώ ο Χααβίστε των Πρασίνων το 18,8%.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο ευρωσκεπτικιστής Πάαβο Βαϊρίνεν του Κεντρώου Κόμματος με 17,5% και στην τέταρτη ο εθνικιστής Τίμο Σόινι με 9,4%, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι δύο τελευταίοι αποκλείστηκαν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του διαδόχου της πολύ δημοφιλούς προέδρου Τάρια Χάλονεν, η οποία ολοκλήρωσε δύο διαδοχικές εξαετείς θητείες.

Ο Νιινίστε, του Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν, είχε σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων του. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο 63χρονος υποψήφιος υπερασπίστηκε σθεναρά το ευρώ και το ρόλο της Φινλανδίας στην ΕΕ.

Ωστόσο η δημοτικότητά του έπεσε τις τελευταίες ημέρες. Δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, του έδινε ποσοστό 32% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το Δεκέμβριο συγκέντρωνε ποσοστό 51%.

Αντιθέτως ο επίσης φιλοευρωπαίος Πέκα Χααβίστε των Πρασίνων σημείωσε αιφνίδια άνοδο στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Ο 53χρονος Χααβίστε, υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ισότητας, συγκέντρωνε, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ποσοστό 13% της πρόθεσης ψήφου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τον Νιινίστε.

Των δύο φιλοευρωπαίων υποψηφίων έπονται, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, δύο ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι: ο 65χρονος βετεράνος πολιτικός Πάαβο Βαϊρίνεν του Κεντρώου Κόμματος με ποσοστό 11% και ο ηγέτης του Κόμματος των Φινλανδών, ο 49χρονος Τίμο Σόινι, με ποσοστό μόλις 6%.

Μολονότι η άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι μία αρμοδιότητα που αφαιρέθηκε τον Οκτώβριο από τον πρόεδρο της χώρας για να δοθεί στον πρωθυπουργό, το θέμα της κρίσης στην ευρωζώνη κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων των προεδρικών εκλογών, καθώς είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ τους Φινλανδούς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ