Στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειπώθηκε «μεγάλο ναι στην Ευρώπη» και η απόφαση οριστικά καθόρισε την Κροατία ως ευρωπαϊκή χώρα, «χώρα με ευρωπαϊκό μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

«Η Κροατία επέλεξε την Ευρώπη, την ένωση με όλες τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσπαθούν για την ευημερία» τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς, χθες, στην Κροατική Βουλή, όπου μαζί τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Μπόρις Σπρεμ χαιρέτισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο τα 2/3 των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Ο κ. Γιοσίποβιτς συνεχάρη όσους ψήφισαν στο δημοψήφισμα και ευχαρίστησε εκείνους που ψήφισαν κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι απόψεις, οι φόβοι και τα διλήμματά τους θα ληφθούν υπόψη απ’ όλους».

Η Κροατία, τα τελευταία 20 χρόνια, μέσω μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύσεων, έγινε καλύτερη χώρα, ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα πω ότι είμαστε τέλειοι, είμαστε μακριά απ’ αυτό, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αυτή την προσέγγιση την αποκαλώ ευρωρεαλισμό» ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς.

«Πώς να μην είμαι ευτυχισμένος! Το αποτέλεσμα οφείλεται στην προσπάθεια αρκετών γενεών που άρχισε με την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και ολοκληρώθηκε σήμερα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι δεν τον αιφνιδίασε.

«Είχαμε πρόσφατα βουλευτικές εκλογές, λίγο η κρίση, λίγο οι άνθρωποι που κουράστηκαν από την πολιτική, νομίζω ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε μεγάλη συμμετοχή» εκτίμησε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση και ότι πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι πολίτες λαμβάνουν μία τόσο σημαντική απόφαση μόνοι τους.

«Από σήμερα οριστικά εμείς θα φέρουμε την ευθύνη για τις αποφάσεις μας, η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας για καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.


Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ