Η Σλοβενία χαιρέτισε την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ τόνισε είναι μια καλή είδηση τόσο για την Κροατία, όσο και για την ΕΕ και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ δήλωσε ότι είναι «η απόφαση της χιλιετίας».

Ο κ. Τουρκ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποδεικνύει τη βούληση της Κροατίας να στηρίξει τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Σλοβένος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Κροάτη ομόλογό του Ίβο Γιοσίποβιτς και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Σλοβενίας η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Οι κ.κ. Τουρκ και Γιοσίποβιτς αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ και επισήμαναν την ανάγκη κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξή της.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σλοβενίας σε δηλώσεις του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κροατίας HTV έκανε λόγο για στρατηγικά πολύ σημαντική απόφαση για τη χώρα και τόνισε ότι χθες ήταν μια μεγάλη μέρα για την περιοχή και την ΕΕ.

Σε ερώτηση, αν η Κροατία μπορεί να αναμένει βελτίωση της οικονομίας της με την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Παχόρ σημείωσε ότι με βάση τη δική του εμπειρία «η ΕΕ δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα».

«Όμως, όλα τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, αν η Σλοβενία και η Κροατία δεν είχαν την ευκαιρία να συν-δημιουργούν ευρωπαϊκές πολιτικές και συνεπώς να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα» είπε κ. Παχόρ.