Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι ασκεί διώξεις σε βάρος τεσσάρων από τους έξι Κενυάτες που είχαν κατηγορηθεί ότι ενορχήστρωσαν τη μετεκλογική βία στην αφρικανική χώρα το 2008, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -και γιου του πρώτου προέδρου της χώρας- Ουχούρου Κενιάτα, και του Ουίλιαμ Ρούτο, που θεωρείται ότι διοικεί έναν άτυπο στρατό μελών της φυλής Καλέτζιν. Οι δύο άνδρες θεωρούνται από τους ισχυρότερους πολιτικούς στην αφρικανική χώρα.

Η δίωξη των τεσσάρων γίνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στα επεισόδια που είχαν διαρκέσει ως το Μάρτιο του 2008, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, που είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι ότι έκλεψε τις εκλογές, αποδέχθηκε το θώκο του πρωθυπουργού και σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Εκατερίνα Τρενταφίλοβα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή τεκμήρια για να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των Χένρι Κοσγκέι, ο οποίος ήταν υπουργός Εκβιομηχάνισης και είναι ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Οντίνγκα, και του υποστράτηγου Άλι Χουσέιν, πρώην αρχηγού της αστυνομίας.

Οι δικαστές εξέταζαν τα τεκμήρια που τους παρουσιάστηκαν επί τρεις μήνες προτού αποφασίσουν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διωχθούν οι τέσσερις από τους έξι υπόπτους.

Η απόφαση ελήφθη με δύο ψήφους υπέρ και μια κατά, είπε η Τρενταφίλοβα. Ο γερμανός δικαστής Χανς Κάουλ μειοψήφησε, καθώς υποστήριξε ότι κατά την γνώμη του τα εγκλήματα δεν ξεπερνούν το "όριο" μετά το οποίο μπορούν θα θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Κενιάτα και Ρούτο αναμενόταν να πρωταγωνιστήσουν στις επόμενες εκλογές στην Κένυα οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2013, με τον πρώτο να θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία.

Οι δύο άνδρες είχαν κάνει σαφές ότι θα λάβουν μέρος στις εκλογές ανεξαρτήτως της απόφασης του ΔΠΔ, και η δικαστής είπε ότι θεωρούνται ακόμη αθώοι και θα παραμείνουν ελεύθεροι.

Ο Κενιάτα, θεωρούμενος ως ο πολιτικός ηγέτης της μεγαλύτερης φυλής της Κένυας, κατηγορείται ότι κινητοποίησε τους Μουνγκίκι -μια ένοπλη ομάδα της φυλής- για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των μελών των φυλών Καλέτζιν και Λούο, που υποστήριζαν τον Οντίνγκα.

Ο Ρούτο, σύμμαχος του Οντίνγκα την εποχή των επεισοδίων, κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε επιθέσεις εναντίον υποστηρικτών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Κιμπάκι, που ανήκουν κυρίως στη φυλή Κικούγιου.

Συγκατηγορούμενοί τους είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φράνσις Μουτάουρα και ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής Τζόσουα αράπ Σανγκ.

Eικόνες από τα επεισόδια του 2008:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ