Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ζήτησαν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εγκαταστήσει μόνιμο γραφείο στην Φουκουσίμα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πυρηνικού δυστυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.  «Βρισκόμαστε σε επαφή με την ΙΑΕΑ για να δούμε αν είναι δυνατόν να γίνει, η νομαρχία της Φουκουσίμα επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην περιοχή », διευκρίνισε ιάπωνας διπλωμάτης. 

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα, ο οποίος εκλέγεται στην Φουκουσίμα, έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα υποστηρίξει αυτό το αίτημα. 

«Ζητάμε από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο μια συνεχή παρουσία της διεθνούς υπηρεσίας», τόνισε σε ομιλία του χθες Κυριακή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με την επίσκεψη δέκα ειδικών της ΙΑΕΑ, με επικεφαλής τον Τζέιμς Λάιονς, αρμόδιο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. 

Μετά το αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τα αποτελέσματα των «ελέγχων αντοχής» ("stress tests"), που έγιναν στους αντιδραστήρες είτε για τη συντήρησή τους ή για άλλους λόγους, πριν ξαναλειτουργήσουν. 

Η κυβέρνηση προχώρησε στους ελέγχους αυτούς μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, η οποία έθεσε τελείως εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού συγκροτήματος.

Από τους 54 αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, μόνο πέντε λειτουργούν και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι υπόλοιποι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ