Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε σήμερα τις μονομερείς κυρώσεις" σε βάρος του Ιράν, αναφερόμενος στην απόφαση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη. "Οι μονομερείς κυρώσεις δεν θα συμβάλουν να σημειωθεί πρόοδος", δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα.

Παράλληλα ο κ. Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες να ξαναρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας παρά το εμπάργκο και τις άλλες αιτίες έντασης.

"Έχουμε ακόμα μια σημαντική ελπίδα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο άμεσο μέλλον", είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, συν τη Γερμανία).

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Ιράν και τη Δύση από το να κάνουν αντιπαραγωγικές ενέργειες και θα επιδιώξουν την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες πως η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Στο μεταξύ ένα μέλος της βουλής του Ιράν επανέλαβε σήμερα ότι η ισλαμική δημοκρατία θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ εάν οι νέες κυρώσεις εμποδίσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, απειλή που είχε προκαλέσει αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου πριν από ένα μήνα.

"Εάν εμποδιστεί η ομαλή ροή όσον αφορά την πώληση του ιρανικού πετρελαίου, τα Στενά του Χορμούζ οπωσδήποτε θα κλείσουν", δήλωσε ο Μοχαμάντ Κοσαρί, αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας, στο ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, πρόσθεσε όμως ότι είναι ασαφές εάν η κίνηση αυτή μπορεί να αποθαρρύνει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

"Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνάντηση του κόμματός του, του Λικούντ. "Προς το παρόν, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων. Απαιτείται η άσκηση βαριάς και άμεσης πίεσης στο Ιράν και οι κυρώσεις θα πρέπει να κριθούν βάσει του αποτελέσματός τους".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ