current views are: 1

23 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση15:18

Παραμένει αγαπητός τουριστικός προορισμός η Βιέννη παρά την οικονομική κρίση

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και άλλες αρνητικές συγκυρίες μέσα στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, δεν επηρέασαν σε τίποτε τον τουρισμό στη Βιέννη, όπου το τουριστικό ρεύμα το 2011 αποτυπώθηκε με τον αριθμό-ρεκόρ των 11,4 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2010.

Δημοσίευση 15:18’
αρθρο-newpost

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και άλλες αρνητικές συγκυρίες μέσα στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, δεν επηρέασαν σε τίποτε τον τουρισμό στη Βιέννη, όπου το τουριστικό ρεύμα το 2011 αποτυπώθηκε με τον αριθμό-ρεκόρ των 11,4 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2010.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και άλλες αρνητικές συγκυρίες μέσα στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, δεν επηρέασαν σε τίποτε τον τουρισμό στη Βιέννη, όπου το τουριστικό ρεύμα το 2011 αποτυπώθηκε με τον αριθμό-ρεκόρ των 11,4 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2010. Όπως τονίστηκε στη σημερινή παρουσίαση των στοιχείων, ο αριθμός αυτός ξεπερνά ακόμη και εκείνον των διανυκτερεύσεων τη χρονιά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα το 2008, ενώ είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται για τη θεωρούμενη «πρωτεύουσα της μουσικής» Βιέννη των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Μεγάλη αύξηση (9,2%) παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τις διανυκτερεύσεις, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστό το ακριβές ύψος των εσόδων αυτών.

Σημαντική συμβολή σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε η μεγάλη αύξηση (36%) του αριθμού των διανυκτερεύσεων Ρώσων τουριστών, που στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση (με πρώτους τους Γερμανούς) και άγγιξαν το μισό εκατομμύριο, ενώ εντυπωσιακές υπήρξαν και οι αυξήσεις των προερχομένων από την Κίνα (32%), από τις αραβικές χώρες (23%), αλλά και από τις νέες αγορές της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής (41%).

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ρεκόρ διανυκτερεύσεων και αφίξεων τουριστών στην πόλη, η αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Οικονομικών της Βιέννης, Ρενάτε Μπράουνερ, ανέφερε πως τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλονται στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να είναι η Βιέννη μια «θαυμάσια» πόλη και να ανακηρυχθεί ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, αυτό δεν δικαιολογεί κάποιον εφησυχασμό, αντίθετα θα συνεχιστεί η πολύ εντατική και διαφοροποιημένη, ανάλογα με τις αγορές, διαφημιστική στρατηγική και για το λόγο αυτόν ο ετήσιος προϋπολογισμός για προβολή του βιεννέζικου τουρισμού στις 23 χώρες, από τις οποίες προέρχονται 90 στους 100 επισκέπτες, θα ανέρχεται φέτος σε 14 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Βιεννέζικης Υπηρεσίας Τουρισμού, Νόρμπερτ Κέτνερ, οφέλη αποκόμισαν τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, στα οποία το ποσοστό κάλυψης κλινών, σε μέσο όρο ολόκληρο το 2011, βρέθηκε στο 71%, με τον αριθμό των κλινών τον περασμένο χρόνο να έχει αυξηθεί κατά 4.300 και να έχει φτάσει τις 56.000.

Έως πριν δύο χρόνια, αρχικός στόχος της Βιέννης ήταν η διατήρηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων πάνω από το «μαγικό» δέκα εκατομμύρια, με στόχο έως το 2015, τα ένδεκα εκατομμύρια, κάτι που εντέλει επιτεύχθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Η Βιέννη είχε κατακτήσει πέρσι, για τρίτη στη σειρά χρονιά, την πρώτη θέση στον κατάλογο των 215 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογούνται σε ετήσια βάση από διεθνείς εταιρείες, ως «η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα». Πρόπερσι είχε ανακηρυχθεί «πρωτεύουσα των συνεδρίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα