Η γενική εισαγγελία Τιράνων εξέδωσε τρία εντάλματα σύλληψης για τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου 2011, όταν στη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, από τα πυρά των σωμάτων ασφαλείας. Η γενική εισαγγελέας της Αλβανίας Ίνα Ράμα, σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Ντρέα Πρέντι, που κατηγορείται για τη δολοφονία διαδηλωτή, τον οδηγό του που κατηγορείται για συνέργεια και τον επικεφαλής του γραφείου ασφαλείας του πρωθυπουργικού μεγάρου, που κατηγορείται ότι κατέστρεψε αρχεία με πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας.

Η γενική εισαγγελέας ζήτησε επίσης την άρση της βουλευτικής ασυλίας τριών βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αντιπολίτευση), Μπέσνικ Μπάρε, Ταουλιάντ Μπάλα, και Τομ Ντόσι, που φέρονται να έχουν υποκινήσει βίαια επεισόδια την 21η Ιανουαρίου.

Τα εντάλματα εκδόθηκαν τρεις μέρες μετά από το πόρισμα ανακριτών του FBI, που ανέλαβαν της διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, Ερλα Μεχίλι, δήλωσε ότι απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.

Η αντιπολίτευση από τη πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συνεργασία αρχών και FBI στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπεύθυνων για το «μακελειό» της 21ης Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ