Οι δύτες εντόπισαν σήμερα ακόμη μία σορό στο εσωτερικό του μισοβυθισμένου Costa Concordia, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 16, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.   Ιταλοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι επρόκειτο για σορό γυναίκας.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 16, όπως και οι αγνοούμενοι και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, για να τους εντοπίσουν. 

Παράλληλα, σήμερα, άρχισαν οι προκαταρκτικές επιχειρήσεις απάντλησης των καυσίμων του πλοίου χωρίς όμως να διακοπούν οι επιχειρήσεις αναζήτησης των 16 ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η τεχνική ομάδα της ολλανδικής εταιρείας Smit Salvage, η οποία έχει αναλάβει την απάντληση των καυσίμων, αναμένεται να εξετάσει όλες τις πιθανότητες για να αντλήσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο τους 2.400 τόννους καυσίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται στις 23 δεξαμενές του πλοίου.

«Οι προκαταρκτικές επιχειρήσεις ξεκινούν τώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι δύτες της εταιρείας που έχει αναλάβει την απάντληση θα διεξάγουν τις δικές τους υποθαλάσσιες επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν μάλλον δύο ημέρες», δήλωσε ο μηχανικός Κλαούντιο Σιαβάτσι.

«Εκτιμούμε ότι η απάντληση μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες. Τα καύσιμα που βρίσκονται στο Concordia αρχικά θα αναθερμανθούν και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο», πρόσθεσε. 

«Το σχέδιο απάντλησης προβλέπει τη λήψη μίας σειράς μέτρων ασφαλείας, ανάμεσά τους και ένα σύστημα αντιμετώπισης των μικρών διαρροών που ενδέχεται να σημειωθούν στη διάρκεια των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο Σιαβάτσι. 

Χθες Δευτέρα το απόγευμα εντοπίστηκε κοντά στο πλοίο μία μικρή πετρελαιοκηλίδα έκτασης 200 με 300 μέτρων, η οποία σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους βρισκόταν στον πυθμένα της θάλασσας μετά το ναυάγιο και στη συνέχεια ανήλθε στην επιφάνεια.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής εκτίμησε σήμερα ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να περιοριστεί στη διερεύνηση των ευθυνών του καπετάνιου του Concordia Φραντσέσκο Σκετίνο, αλλά να ερευνήσει και τυχόν ευθύνες της εταιρείας Costa Crociere, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο. 

Πηγή: BBC / ΑΠΕ-ΜΠΕ