Το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου αποφάσισε να άρει από την Τετάρτη την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα για 30 χρόνια πλην εξαιρέσεων που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Την ανακοίνωση έκανε από τηλεοράσεως ο επικεφαλής του Συμβουλίου, στρατηγός Ταντάουι. Οι νόμοι αίρονται από την Τετάρτη, την πρώτη επέτειο του ξεσηκωμού που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως είπε η κατάσταση αίρεται εκτός από περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων από «αλήτες» αν και δεν διευκρίνισε ποια μπορεί να είναι αυτά τα πρόσωπα.

Ωστόσο, τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί κατά κανόνα και κατά κόρον ο στρατός για να δικαιολογήσει την καταστολή διαδηλωτών.

Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που δικαιολογεί την αυξημένη παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας από το 1967 με διακοπές και χωρίς διακοπές από το 1981, μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ.

Τη Δευτέρα έγινε η επίσημη πρώτη του νέου Κοινοβουλίου της χώρας που προέκυψε από τις εκλογές, τις πρώτες ελεύθερες μετά από 30 χρόνια, όπως συνομολογούσαν οι παρατάξεις που συμμετείχαν.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επικράτησαν εύκολα ενώ μαζί με άλλα μετριοπαθή αλλά πάντως ισλαμιστικά κινήματα κατέχουν περί τα τρία τέταρτα των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ανώτατος στέλεχος της παράταξής τους.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο διοικεί τη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ. Οι συνεχείς και σφοδρές διαμαρτυρίες των Αιγυπτίων ανάγκασαν το Συμβούλιο να μεταθέσει για το καλοκαίρι του 2012 από τις αρχές του 2013 τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και την παράδοση της εξουσίας εκ μέρους του σε εκλεγμένους πολιτικούς.

Πηγή: in.gr - Associated Press