Συνεχίζεται η κινητοποίηση των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών στην Ιταλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το υπερβολικά υψηλό κόστος των καυσίμων (1,70 ευρώ το λίτρο) και την τιμή των διοδίων. Χιλιάδες κιλά φρούτων και λαχανικών άρχισαν να σαπίζουν στις κεντρικές αγορές όλης της χώρας, ενώ πολλές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, αναγκάσθηκαν να σταματήσουν σήμερα την παραγωγή τους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

Στην πόλη Άστι, κοντά στο Τορίνο, μια γερμανίδα οδηγός φορτηγού που δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ιταλό συνάδελφό της, 46 ετών, ο οποίος βρισκόταν πεζός κοντά στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πρόκειται μάλλον για ένα τραγικό δυστύχημα, ωστόσο η ιταλική αστυνομία συγκεντρώνει επιπλέον μαρτυρίες για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Η γυναίκα κρατείται και μπορεί να δικαστεί τελικώς για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.


Η κυβέρνηση της Ρώμης πάντως δεσμεύθηκε στις αρχές των Βρυξελλών ότι θα λήξουν το ταχύτερο δυνατόν οι απεργίες ώστε να μπορέσει να ξαναρχίσει η ομαλή παράδοση εμπορευμάτων με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία.

Συνομιλώντας με την Ιταλίδα υπουργό εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε να εξασφαλισθεί η διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων όλων των χωρών μελών της Ένωσης από τους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. 

Ήδη κάποια από τα μπλόκα άρχισαν να αποσύρονται, αν και οι οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών, δηλώνουν ότι η απεργία πρόκειται να συνεχισθεί.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από την Σικελία και επεκτάθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας. «Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία των επίσημων και ισχυρότερων συνδικάτων του τομέα», τονίζουν σχολιαστές, «αλλά για μικρές, αυτόνομες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έως τώρα δεν είχαν καταφέρει να παρέμβουν με τόσο καθοριστικό τρόπο».

Βασικό ζητούμενο είναι να περιορισθούν οι κρατικοί φόροι επί των καυσίμων. 

«Έχουμε ήδη δεσμευθεί να λύσουμε το πρόβλημα, σε προηγούμενες συναντήσεις μας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους», κάνουν γνωστό πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης. 

«Οι διαμαρτυρίες πρέπει να εξετασθούν και να ληφθούν υπόψη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, αλλά ο σεβασμός της νομιμότητας είναι κάτι βασικό το οποίο και απαιτούμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Από σήμερα το απόγευμα και οι ιταλοί ψαράδες άρχισαν να διαμαρτύρονται κατά του υπερβολικά υψηλού κόστους των καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ