Το Λονδίνο προτίθεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τεχεράνη, αλλά δεν επιθυμεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ, δήλωσε σήμερα ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Υπογραμμίζω ότι δεν καλούμε σε στρατιωτική δράση, δεν την συστήνουμε. Είναι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεών μας να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, αλλά δεν απευθύνουμε έκκληση γι' αυτό», δήλωσε ο υπουργός ενώπιον των βρετανών βουλευτών. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα πολεμικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή των Στενών του Χορμούζ, για να ενταχθεί στη συνοδεία ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

«Έχουμε απευθύνει με επιτυχία έκκληση για αποτελεσματικές κυρώσεις, τις έχουμε αποφασίσει επειδή δεν θέλουμε να δούμε μια στρατιωτική σύγκρουση», πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ, την επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ένα χωρίς προηγούμενο σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου ενάντια στο Ιράν, και να επιβάλει κυρώσεις κατά της κεντρικής του τράπεζας για να εμποδίσει τη χρηματοδότηση του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Χέιγκ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «κάθε προσπάθεια του Ιράν να κλείσει τα Στενά (του Χορμούζ) θα είναι παράνομη και καταδικασμένη σε αποτυχία».

Σημείωσε επίσης ότι η αποστολή της βρετανικής φρεγάτας HMS Argyll στον Κόλπο αποτελεί «μια επιχείρηση ρουτίνας», αλλά «υπογραμμίζει την αποφασιστική δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει σεβαστό το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά την ελεύθερη διέλευση». 

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η αποστολή αυτού του πολεμικού πλοίου στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» στην Τεχεράνη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την παρουσία του σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ