Η Υπάτη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι επέκρινε σήμερα το Ιράκ για το γεγονός ότι προβαίνει σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εκτελέσεων κρατουμένων, περιλαμβανομένων 34 μέσα σε μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ εξέφρασε ανησυχία σε ό,τι αφορά το κράτος του νόμου και το κατά πόσον οι δίκες στη χώρα είναι δίκαιες. «Ακόμα και στην περίπτωση που εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά πρότυπα ώστε οι δίκες που διεξάγονται να είναι δίκαιες, αυτός είναι τρομακτικός αριθμός εκτελέσεων για μια ημέρα», δήλωσε η Πιλάι, αναφερόμενη στις εκτελέσεις θανατοποινιτών που έγιναν την 19η Ιανουαρίου.

«Δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας στις δικαστικές διαδικασίες, τις έντονες ανησυχίες (. . .) για το κατά πόσον είναι δίκαιες οι δίκες και το πολύ ευρύ φάσμα των κακουργημάτων που επισύρουν την θανατική ποινή στο Ιράκ είναι ένας αριθμός που αληθινά προκαλεί σοκ», σημείωσε η Πιλάι.

Τουλάχιστον 63 θανατοποινίτες πιστεύεται ότι έχουν εκτελεστεί από τα μέσα Νοεμβρίου στο Ιράκ, όπου την εσχάτη των ποινών επισύρουν περίπου 48 εγκλήματα, ανάμεσά τους ακόμα και η φθορά δημόσιας περιουσίας, ανέφερε η Πιλάι.

«Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουμε ούτε μια αναφορά για παροχή χάριτος παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επαρκώς τεκμηριωμένες υποθέσεις περί απόσπασης ομολογιών υπό πίεση», τόνισε.

Οι αρχές του Ιράκ εκτέλεσαν 12 ανθρώπους την 24η Νοεμβρίου για την ανάμιξή τους στις δολοφονίες 70 ανθρώπων σε ένα γάμο στο κεντρικό Ιράκ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Πιλάι κάλεσε τη Βαγδάτη να επιβάλει άμεσα μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής, σημειώνοντας ότι κάπου 150 χώρες έχουν είτε απεμπολήσει είτε έχουν αναστείλει την εφαρμογή της.

Το Ιράκ θα έπρεπε να «αναστείλει όλες τις εκτελέσεις και κατεπειγόντως να επανεξετάσει όλες τις υποθέσεις των ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ