Οι δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν μέσα στα εκατοντάδες θύματα των επιθέσεων στη Κανό της βόρειας Νιγηρία, αναφέρει η αστυνομία της χώρας.

Μεταξύ των 194 νεκρών των επιθέσεων περιλαμβάνονται και εννέα από τους δράστες, κάποιοι από αυτούς βομβιστές αυτοκτονίας. Μέσα στα θύματα περιλαμβάνονται και 29 αστυνομικοί.

Την ευθύνη είχε αναλάβει η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαρά η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά των χριστιανών στη χώρα οξύνοντας τα θρησκευτικά πάθη σε μία ήδη διχασμένη χώρα.

Η Human Rights Watch εκτιμά ότι τουλάχιστον 935 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Νιγηρία από το 2009, όταν η Μπόκο Χαράμ άρχισε την δράση της. Μόνο από τις αρχές του χρόνου τα θύματα της οργάνωσης ξεπερνούν τα 250.

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας της οργάνωσης είναι το όνομα της: «Μπόκο Χαράμ» σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτωλή» στη γλώσσα Χάουσα.

Εντωμεταξύ, ο στρατός να αποχώρησε από το Λάγκος όπου είχε στήσει σημεία ελέγχου και οδοφράγματα τις ημέρες της γενικής απεργίας την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ραγδαία αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

Παρά το ότι αποκλιμακώνεται η ένταση μετά την γενική απεργία για τις τιμές των καυσίμων η ασφάλεια και η ηρεμία στη χώρα δεν έχει αποκατασταθεί.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στο φτωχό βορρά. Έχει ακόμη να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των κατοίκων του νότου που, παρά το ότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, βλέπουν μία μικρή πλειοψηφία να νέμεται τον πλούτο.

Πηγή: in.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ