Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.  
Ήδη από την Τρίτη το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο επίκεντρο των διαδηλώσεων του 2011.  

Έστησαν σκηνές και φώναζαν συνθήματα κατά του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων που ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.  

«Ο αιγυπτιακός στρατός μάς σκότωσε στην πλατεία Ταχρίρ και δεν φοβάμαι να το πω» δήλωσε ο διαδηλωτής Χαλέντ Αμπντάλα στο πρακτορείο Reuters.  

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και δεκαετίες θα αρθεί μία ημέρα μετά την επέτειο.  

Ωστόσο, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται εκτός από περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων από «αλήτες». Παρ' όλα αυτά δεν διευκρίνισε ποια μπορεί να είναι αυτά τα πρόσωπα.  

Η άρση του νόμου κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπήρξε βασικό αίτημα των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ.  

Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που δικαιολογεί την αυξημένη παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας από το 1967 με διακοπές και χωρίς διακοπές από το 1981, μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ.  

Τη Δευτέρα έγινε η επίσημη πρώτη του νέου Κοινοβουλίου της χώρας που προέκυψε από τις εκλογές, τις πρώτες ελεύθερες μετά από 30 χρόνια, όπως συνομολογούσαν οι παρατάξεις που συμμετείχαν.  
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επικράτησαν εύκολα, ενώ μαζί με άλλα μετριοπαθή αλλά πάντως ισλαμιστικά κινήματα κατέχουν περί τα τρία τέταρτα των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο.  

Η συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου ξεκίνησε με ένα λεπτό σιγής για τα θύματα των αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων της περιόδου Μουμπάρακ.


Πηγή: in.gr