Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR) Κριστιάν Ντιακονέσκου ορκίστηκε χθες υπουργός Εξωτερικών της χώρας ενώπιον του Ρουμάνου προέδρου Τράιαν Μπασέσκου. Ο κ. Ντιακονέσκου προτάθηκε για νέος υπουργός Εξωτερικών από τον πρόεδρο της Ρουμανίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ να αποπέμψει τη Δευτέρα τον Τεοντόρ Μπακόνσκι, λόγω προσβλητικών σχολίων του για τους πολίτες που συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες 12 μέρες σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Μπασέσκου με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μποκ υπέγραψε το διάταγμα, με το οποίο ο γερουσιαστής Κριστιάν Ντιακονέσκου αντικαθιστά τον κ. Μπακόνσκι.

Ο Κριστιάν Ντιακονέσκου ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Δημοκρατών Φιλελεύθερων (PDL) και Σοσιαλδημοκρατών (PSD), με επικεφαλής τον Εμίλ Μποκ από το 2008 έως το 2009.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του θύμα επαναλαμβάνοντας ότι οι αναφορές που έκανε στο ιστολόγιο για τις καθημερινές διαδηλώσεις στην Πλατεία Πανεπιστημίου, αφορούν μόνο μία περιορισμένη κατηγορία, εκείνους που προκαλούν βανδαλισμούς στην πρωτεύουσα της χώρας,

Ο κ. Μπακόνσκι ανέφερε ότι οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για μέτρα λιτότητας και την κυβερνητική πολιτική είναι «κάτοικοι παραγκουπόλεων».

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, μετά την τελετή ορκωμοσίας, μίλησε για πρώτη φορά, από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις τονίζοντας ότι οι Ρουμάνοι δικαιολογημένα είναι δυσαρεστημένοι και ότι θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα σε σημερινή ομιλία του.


Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ