Ένοπλοι ισλαμιστές της Αλ Κάιντα εγκατέλειψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την πόλη Ράντα της κεντρικής Υεμένης, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, ανακοίνωσαν αρχηγοί φυλών και αυτόπτες μάρτυρες. Αρκετοί εκατοντάδες ένοπλοι του τρομοκρατικού δικτύου απομακρύνθηκαν μετά τη μεσολάβηση των φυλών της πόλης αυτής που βρίσκεται 130 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαναά, δήλωσε ένας φύλαρχος. "Εγκατέλειψαν την πόλη", είπε.
Με αρχηγό τον Τάρεκ αλ-Νταχάμπ, έναν κουνιάδο του γεννημένου στις ΗΠΑ υεμενίτη ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλάκι που σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη, οι ισλαμιστές πήραν τον έλεγχο της Ράντα στις 16 Ιανουαρίου, πλησιάζοντας έτσι την πρωτεύουσα Σαναά μετά την ενίσχυση της παρουσίας τους στις νότιες και ανατολικές της χώρας.

Κάτοικοι της Ράντα πυροβόλησαν στον αέρα μέσα στη νύχτα, σε ένδειξη χαράς για την αποχώρηση των ενόπλων της Αλ Κάιντα. 

Ισλαμιστές της Αλ Κάιντα είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα δημόσια κτίρια της πόλης αργά το βράδυ. Ένοπλοι των φυλών αναπτύχθηκαν στη θέση τους στα κτίρια που είχαν εκκενωθεί με εξαίρεση το ιστορικό οχυρό της πόλης στο οποίο αναπτύχθηκε μια μονάδα της Δημοκρατικής Φρουράς, του επίλεκτου σώματος του στρατού, είχε δηλώσει ένας αξιωματούχος των φυλών, ο Αλι Μπεν Αλι αλ-Σαλάχι.

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο των φυλών, τον Αχμεντ Καλάζ, οι ένοπλοι της Αλ Κάιντα "αναδιπλώθηκαν στην αλ-Μανάσα", 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Ράντα, που είναι η γενέτειρα του Τάρεκ αλ-Νταχάμπ. 

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την επομένη της ανάπτυξης των στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τη Ράντα, που αποφάσισε η κεντρική κυβέρνηση στη Σαναά για να εντείνει τις πιέσεις στους ενόπλους της Αλ Κάιντα για να τους αναγκάσει να απομακρυνθούν από την πόλη, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.


Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ