Κακοποιήσεις προσωρινά κρατουμένων, εγκλείστων και ψυχικά ασθενών στις φυλακές και τα ψυχιατρεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) διαπιστώνει σε έκθεση της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT). Στην έκθεση της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στην μεγαλύτερη φυλακή των Σκοπίων, στο Ιντρίζοβο, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων από το προσωπικό ενώ όπως αναφέρεται σημαντικό πρόβλημα παραμένει και η βία μεταξύ των ίδιων των κρατουμένων.

Οι τρόφιμοι κρατούνται σε ερειπωμένα κτίρια και υποχρεούνται να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες σ' ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό περιβάλλον, όπου οι κρατούμενοι παραμένουν κλειδωμένοι στα κελιά τους μέχρι και 23 ώρες την ημέρα, τονίζεται στην έκθεση.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί, κατά την CPT τόσον στο κέντρο κράτησης των Σκοπίων όσον και στις φυλακές στο Τέτοβο.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι στην έκθεση της η Επιτροπή για την μεταχείριση των ανηλίκων που είναι προφυλακισμένοι ή κρατούμενοι.

Δεν τους προσφέρονται εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και συχνά τιμωρούνται με απομόνωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κακομεταχείριση των ασθενών από το προσωπικό διαπιστώνει η έκθεση της CPT, ότι γίνονται και στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Ντεμίρ Χισάρ.

Στις συστάσεις της προς τις αρχές της ΠΓΔΜ η Επιτροπή αναφέρει ότι επιβάλλεται η θεμελιώδης αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος και η παροχή συνεχούς εξειδικευμένης εκπαίδευσης στο προσωπικό των φυλακών και των ψυχιατρικών καταστημάτων.

Στην απάντηση τους οι αρχές αναφέρονται σε μία σειρά μέτρων που έχουν λάβει και προτίθενται να λάβουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων, στις φυλακές και τα ψυχιατρεία της χώρας.