Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο Σερβίας- Κοσόβου Ρόμπερτ Κούπερ επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι και αύριο, Πέμπτη, θα μεταβεί στην Πρίστινα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνέχιση του διαλόγου των δύο πλευρών.   Ο Βρετανός διπλωμάτης, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Σερβίας, θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μπόρκο Στεφάνοβιτς.  
   
Η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου και η εξεύρεση λύσης για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου αποτελούν όρους για την πρόοδο στην πορεία προσέγγισης της Σερβίας με την ΕΕ.   
   
Η συνέχιση των συνομιλιών, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας, εξαρτάται από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Κούπερ στην περιοχή.  
   
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί η Σερβία να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συνέχιση του διαλόγου και να επιτύχει πρόοδο που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο της ΕΕ να λάβει το Φεβρουάριο θετική απόφαση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρα στη Σερβία.  
   
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από το Βελιγράδι ενεργή προσέγγιση όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα και απτή πρόοδο στο θέμα της περιφερειακής εκπροσώπησης του Κοσόβου.   
   
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι αναμένει σε διάστημα 24 ωρών την εξεύρεση λύσης για την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις έχοντας υπόψη τη δήλωση του βοηθού υφυπουργού των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος είπε ότι από τη Σερβία δεν ζητείται να παραιτηθεί από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.   
   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ