Ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Συρία σκοτώθηκε στην Ιντλίμπ στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
Ο Αμπντούλραζάκ Τζμπερό ταξίδευε την Τετάρτη με το αυτοκίνητο του από την Δαμασκό στην Ιντλίμπ όταν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ωστόσο τα ακριβή περιστατικά του θανάτου είναι για την ώρα ασαφή.

Η Διεθνής Επιτροπή καταδικάζει το γεγονός με τον εντονότερο τρόπο και επισημαίνει την έλλειψη σεβασμού για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Παρά το ότι η Συρία ενέκρινε την παράταση της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα, την οποία έιχε εγκρίνει την Κυριακή και ο Σύνδεσμος, οι περίπου 30 παρατηρητές από χώρες του Κόλπου αναχώρησαν από τη Δαμασκό αφού τους απέσυραν οι κυβερνήσεις τους διαμαρτυρόμενες για την αποτυχία της συριακής κυβέρνησης να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα που διαρκεί ήδη 11 μήνες, έκανε γνωστό πηγή προσκείμενη στην αντιπροσωπεία.

«Ο αριθμός των [Αράβων] παρατηρητών ανέρχεται τώρα σε 120. Όμως πρόκειται να φτάσουν [στη Συρία] και άλλοι για να αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν» ανέφερε πηγή στο AFP.

Εντωμεταξύ, ο στρατός της χώρας συνεχίζει την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της Χάμα μία από τις πόλεις προπύργια κατά της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Επισήμως πρόκειται για προσπάθεια να ανακτηθεί ο έλεγχος της πόλης.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. «Πρέπει να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Σπίτια έχουν καταρρεύσει», πρόσθεσαν οι αντικαθεστωτικές τοπικές επιτροπές συντονισμού, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 4.000 στρατιώτες και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην πόλη αυτή.

Άλλοι 33 είχαν σκοτωθεί την Τρίτη, από τους οποίους οι 23 στην Χομς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 5.400 άνθρωποι (αλλά πολύ πιθανόν ακόμα περισσότεροι) έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτιο, οπότε άρχισε η λαϊκή εξέγερση.

Πηγή: in.gr