Καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε κατά τον τελευταίο γύρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών "διερευνητικών" συνομιλιών στη διάρκεια της νύχτας στην Ιορδανία, δήλωσε σήμερα παλαιστίνιος αξιωματούχος καθώς εκπνέει η τρίμηνη διορία. Η διορία που είχε δώσει το Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Ηνωμένα Έθνη) για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λήγει σήμερα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, οι συνομιλίες έχουν "τελειώσει".

Η ισραηλινή πλευρά δεν κατέθεσε κατά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη τις πολυαναμενόμενες προτάσεις της για το θέμα της ασφάλειας και των συνόρων, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

"Εφεξής δεν θα υπάρχουν διερευνητικές συνομιλίες", είπε ο ίδιος.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ωστόσο θα συναντηθεί με τον Αραβικό Σύνδεσμο στις 4 Φεβρουαρίου προτού λάβει την τελική του απόφαση για το πώς θα κινηθεί. Σχεδιάζει επίσης να συγκαλέσει συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας την ίδια εβδομάδα.

Ο Αμπάς εμφανίστηκε λιγότερο ξεκάθαρος χθες στο Αμμάν.

Η διορία του Κουαρτέτου στόχευε στο να επικεντρώσει την προσέγγιση των δύο πλευρών στον "οδικό χάρτη" του 2003 και να υποβάλει προτάσεις για το θέμα των συνόρων και της ασφάλειας μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Οι όροι του "οδικού χάρτη" περιλαμβάνουν το πάγωμα της ισραηλινής επικοιστικής δραστηριότητας, επανέλαβε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι οι Παλαιστίνιοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αλλά "από την άλλη πλευρά δεν λάβαμε τίποτα. Επομένως γιατί να συνεχίσουμε την διαδικασία;".

 Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, διατηρώντας επίσης την ανωνυμία του, δεν αποσαφήνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αν το Ισραήλ κατέθεσε προτάσεις για το θέμα των συνόρων και της ασφάλειας, αλλά είπε: "Στις συνομιλίες, το Ισραήλ έθεσε σημαντικά ζητήματα και επιθυμούμε την συνέχιση των συνομιλιών".


Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ