Οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν 34 θανατοποινίτες από τις αρχές του έτους και άλλους 68, μεταξύ τους τρεις γυναίκες, το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Χαϊντάρ αλ-Σαάντι. «Το 2011, 68 άνθρωποι εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους τρεις Ιρακινές και τρείς (αλλοδαποί) 'Αραβες που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, ένας Τυνήσιος, ένας Αιγύπτιος και ένας Μαροκινός», τόνισε.

«Όλες οι εκτελέσεις δι' απαγχονισμού έλαβαν χώρα στη Βαγδάτη και το 99% των καταδίκων είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τρομοκρατία», πρόσθεσε. 

Από τις αρχές του 2012, 34 άνθρωποι εκτελέστηκαν, μεταξύ τους δύο γυναίκες και ένας Σύρος, που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατικά εγκλήματα» και εγκλήματα του κοινού δικαίου. 

Ο αλ-Σαάντι διέψευσε ωστόσο ότι όλοι οι θανατοποινίτες εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι. «Εκτελέστηκαν ανά ομάδες από την αρχή της χρονιάς», είπε ο εκπρόσωπος.

«Καλώ την κυβέρνηση του Ιράκ να εφαρμόσει άμεσα ένα μορατόριουμ στη θανατική ποινή», είχε δηλώσει η Ύπατη Αρμοστής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Ρούπερτ Κόλβιλ. 

Η Πιλάι δήλωσε «συγκλονισμένη» από την καταδίκη και την εκτέλεση, την ίδια ημέρα, 34 ανθρώπων που κατηγορούνταν για διάφορες εγκληματικές πράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
TAGS