«Απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι» οι ιταλοί πολίτες, σύμφωνα με έρευνα


Οι ιταλοί είναι απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι, όπως προκύπτει από νέα έκθεση του ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Eurispes, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην Ρώμη. Η έρευνα αυτή ανατρέπει την μέχρι τώρα εικόνα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι: το 76,4% των ιταλών δηλώνει ότι «έχει λίγη ή καμία εμπιστοσύνη στην δράση της κυβέρνησης». Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Μόντι κερδίζει επτά ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η αποδοχή παραμένει χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, το 38,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπληξαν υπερβολικά την μεσαία τάξη, το 45.9% ότι πιέστηκαν μόνον οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες και μόλις το 7,2% κρίνει ότι είναι δίκαια.

Σύμφωνα με το 62% του στατιστικού δείγματος, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει σαφώς επιδεινωθεί και το 56,6% προβλέπει ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο». 

Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών το 73,6% δηλώνει ότι «σαφώς μειώθηκε η αγοραστική του δύναμη», ενώ για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό ανεβαίνει στο 81,7%.

Το 70% των ιταλικών οικογενειών έχει πάψει να αποταμιεύει, ενώ το 63,2% όσων συμμετείχαν στην έρευνα του Eurispes εκφράζει απαισιοδοξία, ενώ το 40,6% του δείγματος δηλώνει διατεθειμένο να μεταναστεύσει προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο