current views are: 1

26 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση12:54

Ρουμανία: Δεν παραιτούμαι, δηλώνει ο Μπασέσκου

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Ρουμανία δεν αποθάρρυνε τους διαδηλωτές να κατέλθουν για 13η συνεχή μέρα στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στην πλατεία Πανεπιστημίου, για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου

Δημοσίευση 12:54’
αρθρο-newpost

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Ρουμανία δεν αποθάρρυνε τους διαδηλωτές να κατέλθουν για 13η συνεχή μέρα στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στην πλατεία Πανεπιστημίου, για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Ρουμανία δεν αποθάρρυνε τους διαδηλωτές να κατέλθουν για 13η συνεχή μέρα στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στην πλατεία Πανεπιστημίου, για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου Οι διαδηλωτές, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, τη χιονόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μπασέσκου και του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ, φώναξαν συνθήματα, όπως «Κάθε μέρα θα είμαστε εδώ», «Θα νικήσουμε, ανεξάρτητα αν βρέχει ή χιονίζει!».

Νεαρής ηλικίας άτομα πρόσφεραν στους διαδηλωτές τσάι για να τους βοηθήσουν να αντέξουν στο κρύο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας σε ομιλία του στο Μέγαρο Κοτροτσένι αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη που οδήγησαν στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων παρ΄ όλο που είναι αντιδημοφιλείς.

«Δεν έχω κάτι να αλλάξω στη συμπεριφορά μου, με εξαίρεση, φυσικά, τη μείωση του αριθμού των επικοινωνιακών λαθών που κάνω, όπως την παρέμβασή μου σε τηλεοπτικό δίκτυο για την υπόθεση του υφυπουργού Υγείας, Ραέντ Αραφάτ» είπε ο κ. Μπασέσκου. 

«Δεν μπορώ να αποχωρήσω σε περίοδο κρίσης» υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος και παραδέχθηκε ότι «μερίδα των Ρουμάνων έχει χάσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του».

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στη Ρουμανία ήταν η σύγκρουση του Μπασέσκου με τον γεννημένο στην Παλαιστίνη δημοφιλή γιατρό και πρώην υφυπουργό Υγείας για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Ο Ραέντ Αραφάτ, υπό την ηγεσία του οποίου συγκροτήθηκε αποτελεσματικό σύστημα παροχής πρώτων βοηθειών, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα και όταν εξέφρασε φόβους ότι θα τα κυβερνητικά σχέδια θα μπορούσαν πλήξουν το δημιούργημά του, ο κ. Μπασέσκου δημόσια άσκησε κριτική σε βάρος του.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υγείας παραιτήθηκε και οι Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους.

Η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας προϋποθέτει τη συμμετοχή και ιδιωτικών εταιριών στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και αυτό δημιουργεί φόβους ότι οι ιατρικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μετατραπούν σε προνόμιο του πλούσιων.

 Μετά το πρώτο κύμα διαμαρτυριών, ο πρόεδρος της χώρας απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς οι διαδηλώσεις «υπέρ του ιατρού Αραφάτ» μετεξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, βάσει δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε ορισμένες περιπτώσεις η αστυνομία έκανε χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών.

Ο κ. Μπασέσκου μίλησε χθες για πρώτη φορά για τις διαδηλώσεις και είπε ότι κατανοεί ότι οι περικοπές στους μισθούς, η αύξηση του ΦΠΑ από 19 σε 24% και οι απολύσεις επιδείνωσαν τη ζωή των ανθρώπων και τους ανάγκασαν να βγουν στους δρόμους.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν παραιτείται. «Οι πρόεδροι δεν παραιτούνται σε περιόδους κρίσης. Ο μεγάλος στόχος είναι να πάρω την ευθύνη για την κρίση και να εξέλθουν από την κρίση οι πολίτες και η χώρα» ανέφερε.

«Είμαι καπετάνιος ενός πλοίου και ποτέ δεν χάνω τον προορισμό μου. Δεν θα τον χάσω τώρα με τη Ρουμανία. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τα πράγματα με δημόσιες εμφανίσεις. Θα προσπαθήσω να λάβω μέρος σε διάφορες συζητήσεις για να εξηγήσω τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ


σχετικα αρθρα