Χιλιάδες Πολωνοί κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει μια διεθνή εμπορική συμφωνία, η οποία κατά τη γνώμη τους, θα βάλει ακόμα περισσότερους  φραγμούς στο Ίντερνετ.   Η συνθήκη, γνωστή ως ACTA έχει σαν στόχο την καθιέρωση διεθνών κριτηρίων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.  

Οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, κρατούσαν πανό με συνθήματα υπέρ του ελεύθερου διαδικτύου.  

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας διαβεβαίωσε ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα δοθεί χρόνος για περαιτέρω συζήτηση.  

Τη συμφωνία υπέγραψαν ήδη οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Πολωνία.


Η συνθήκη ACTA

Η ACTA ετοιμάζεται από το 2007 και το κείμενό της παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010, με μόνο μια συζήτηση να έχει γίνει για το θέμα (στο Μεξικό!), στην οποία μάλιστα ο άνθρωπος που ήθελε να την μαγνητοσκοπήσει και εν συνεχεία να «ανεβάσει» στο διαδίκτυο, εκδιώχθηκε. 

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα πρόωρο τέλος του διαδικτύου και κατ' επέκτασιν των υπόλοιπων μέσων, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. 

Η ιδέα της καταπολέμησης της πειρατείας είναι φυσικά σωστή και δεν τίθεται υπό οποιαδήποτε συζήτηση. Όμως το εν λόγω κείμενο έχει υπερβολικές ασάφειες (κάνει λόγο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς να αναφέρει τι είναι αυτή η παραβίαση) δίνοντας το ελεύθερο στις «αρμόδιες αρχές» να «κατεβάζουν» οποιαδήποτε σελίδα υπάρχει έστω υπόνοια πως φιλοξενεί οπτικοακουστικό υλικό προστατευμένο με πνευματικά δικαιώματα.  

Μια τυχαία φωτογραφία μετά από αναζήτηση στο Google που ανεβάζει ένας μπλόγκερ για να πλαισιώσει την ανάρτησή του, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα οδηγήσει στο κλείσιμο του μπλογκ.  

Αλλά φανταστείτε να έχετε γυρίσει ένα μικρό βίντεο από τις διακοπές σας και να έχετε βάλει ως μουσική υπόκρουση ένα αγαπημένο σας κομμάτι. Λόγω των ασαφειών της συμφωνίας, το βίντεό σας θα μπορεί να θεωρηθεί παράνομο και να διαγραφεί από το διαδίκτυο, εκτός κι αν έχετε ειδική άδεια χρήσης του τραγουδιού. 

Προβλήματα προκαλεί επίσης η λεγόμενη «εμπορική πειρατεία». Η μαζική δηλαδή διακίνηση υλικού με ή χωρίς κέρδος. Και πάλι η συμφωνία δεν συγκεκριμενοποιεί το τι σημαίνει εμπορική/μαζική διακίνηση, κι αυτό επαφίεται στις δικαστικές αρχές κάθε κράτους.  

Η συμφωνία δεν ορίζει ούτε το τι θεωρείται «διαδικτυακός πειρατής». Εν δυνάμει είμαστε όλοι, μιας και αρκεί να μπούμε μέσω του browser σε μια ιστοσελίδα της οποίας ο server εδρεύει σε κάποια από τις χώρες που υπογράφουν το ACTA (ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Μαρόκο, Μεξικό, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ελβετία) και είναι προστατευμένη με πνευματικά δικαιώματα. Κι αυτό γιατί ο browser αποθηκεύει μόνος του κάποια στοιχεία της σελίδας (π.χ. λογότυπο, μορφοποίηση κλπ.), πράγμα που πλέον είναι παράνομο!  

Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, αυτό οδηγεί σε αφανισμό κάθε ιδιωτικού ιστολογίου ή ιστοσελίδας που θα υποπέσει στο λάθος να φιλοξενήσει, έστω και άθελα, προστατευμένο οπτικοακουστικό υλικό.  

Τέλος, η συμφωνία δίνει το ελεύθερο στους παρόχους ίντερνετ να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο. Ποιες σελίδες επισκεπτόμαστε, τι «ανεβάζουμε» στα μπλογκ, τι «κατεβάζουμε» από το διαδίκτυο, τι στέλνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. ούτως ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση από τις «αρμόδιες αρχές».


Πηγή: in.gr