Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία συναντήθηκε σήμερα στο Αμμάν με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως «δεν πιστεύει πως υπάρχει αδιέξοδο» στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, παρά τις προηγηθείσες και άκαρπες, πέντε διαβουλεύσεις στην Ιορδανία.
«Δεν πιστεύω πως υπάρχει αδιέξοδο. Γνωρίζω πως ο πρόεδρος Αμπάς εξετάζει σοβαρά τα μέτρα προαγωγής τους και γι’ αυτόν η σύνοδος στο Κάιρο της αραβικής επιτροπής των παρατηρητών είναι πολύ σημαντική», τόνισε η Άστον στους δημοσιογράφους.

Ο Αμπάς «ευελπιστεί πως το Ισραήλ θα αναγνωρίσει πως αυτές οι χειρονομίες κάνουν τη διαφορά», πρόσθεσε η ίδια. «Μετά τη συνάντησή μου μαζί του και τις ανάλογες συναντήσεις με τους Ισραηλινούς, διατηρώ την ελπίδα πως με λίγη καλή θέληση οι συνομιλίες θα συνεχισθούν», τόνισε.

Η Άστον δήλωσε πως σε αυτήν τη φάση των ανεπίσημων διαβουλεύσεων, το θέμα είναι να εξευρεθεί ένα μέσο που να «εμπνέει εμπιστοσύνη στη διαδικασία, και στις δύο πλευρές».

Το Ισραήλ από την πλευρά του, δια στόματος ανώτατου κυβερνητικού στελέχους-που ωστόσο δεν θέλησε να κατονομασθεί-δηλώνει πως επιθυμεί να παρατείνει τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, οι οποίες τερματίσθηκαν χθες στο Αμμάν.

«Έχουμε αρχίσει να θίγουμε τα κρίσιμα θέματα και τολμώ να υπογραμμίσω πως σε πέντε συναντήσεις οι συνομιλίες ήσαν καλλίτερες από το προβλεπόμενο, τόσο όσον αφορά την ατμόσφαιρά τους, όσο και το υπόβαθρό τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Χθες, η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε τη βασική αρχή που θα διέπει την πολιτική της για το εδαφικό ζήτημα. Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, είχε παρουσιάσει ήδη την θέση του για την κατάσταση της ασφάλειας», δήλωσε.

«Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν διευκρινήσεις κι εμείς επίσης τους ζητήσαμε διευκρινήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχισθούν οι συνομιλίες. Το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στην πορεία που έχει χαράξει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) και θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες», τόνισε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ