Το προεκλογικό του πρόγραμμα με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των Γάλλων και την προεδρία της χώρας παρουσίασε την Πέμπτη ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ. Μιλώντας σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου ανέπτυξε το πρόγραμμα του επικαλούμενος αριθμούς και αποφεύγοντας τις ρητορικές εξάρσεις τις οποίες συνηθίζει.

Οι αρχές στις οποίες σκοπεύει να βασιστεί για τη διαχείριση της προεδρίας του είναι η αντικειμενικότητα, η θέληση, η δικαιοσύνη και η σαφήνεια, τόνισε ο Ολάντ.

Όπως εξήγησε, η αντικειμενικότητα και η διαύγεια αφορούν το εύρος των δυσκολιών στην Ευρώπη καθώς και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που έχει η Γαλλία.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση από την οποία δεν έχει ακόμα βγει. Τη στιγμή που σας μιλάω η κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει διευθετηθεί. Η ΕΚΤ παρεμβαίνει μόνο για τις τράπεζες και όχι για τα κράτη και ο μηχανισμός στήριξης συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή του» είπε.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, μία λέξη που μονίμως αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ο Νικολά Σαρκοζί. Αμέσως μετά όμως υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί φόβο, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη που η δεξιά τον κατηγορεί ότι με το πρόγραμμά του ζημιώνει. «Όλα τα μέτρα είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης, της μεγάλης πλειοψηφίας των Γάλλων. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά για τους Γάλλους που επωφελήθηκαν πολύ από τη φορολογία, που έχουν τα πιο υψηλά εισοδήματα, τους οποίους σέβομαι βέβαια, αλλά που θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια αλληλεγγύης», υπογράμμισε.

Υιοθετώντας ρεαλιστικότερους στόχους από το πρόγραμμα των σοσιαλιστών και μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης της οικονομίας, το πρόγραμμα του Ολάντ βασίζεται σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% το 2012 που μπορεί να ανέβει διαδοχικά στο 1,7% το 2013 και ίσως στο 2% το 2014.

Η θέληση για την ανάκαμψη θα εκφρασθεί με το σύμφωνο παραγωγικότητας όπου δίνεται ιδιαίτερη θέση στην ανάπτυξη και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι και για τη Γαλλία η κύρια πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας. Για τη στήριξη της παραγωγικότητας προβλέπει τη δημιουργία μιας Κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πάντως αρνείται κατηγορηματικά το σύστημα του «κοινωνικού ΦΠΑ» που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαρκοζί, με απαλλαγή της εργοδοσίας από τις κοινωνικές κρατήσεις των εργαζομένων και αντιστάθμιση με αύξηση του ΦΠΑ. Ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να αντιδράσει με επενδύσεις στην καινοτομία και στήριξη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που όμως διατηρούν την παραγωγή τους στη Γαλλία, μειώνοντας τη φορολογία τους ώστε οι τιμές των προϊόντων τους να γίνουν ανταγωνιστικές.

Η μεταρρύθμιση του γαλλικού τραπεζικού συστήματος θα είναι επίσης μια από τις προτεραιότητες με πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους, ώστε τα χρήματα των καταθέσεων να μην είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Η εκπαίδευση και η νεολαία είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της ‘θέλησης’ του Ολάντ και «επείγουσα προτεραιότητα», όπως υπογράμμισε. Απέδειξε με νούμερα ότι είναι δυνατόν η δημιουργία 12.000 νέων θέσεων το χρόνο, θέση την οποία η δεξιά θεωρεί μη εφικτή.

Τη δικαιοσύνη ο Φρανσουά Ολάντ τη θέλει για πολλούς τομείς: για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, στον τομέα της στέγασης, στις συντάξεις στα 60 για όσους έχουν καλύψει τα απαιτούμενα χρόνια για τον τομέα ισότητας των φύλων και την αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων προαστίων των μεγάλων πόλεων.

Η πενταετία της προεδρίας θα χωριστεί σε δύο φάσεις είπε ο υποψήφιος πρόεδρος: αρχικά θα είναι η φάση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, όπως αυτά που αφορούν τα σχολεία ενώ στη δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί αναδιανομή, με πιθανές αυξήσεις ή κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Τα συνολικά ποσά, όπως τουλάχιστον τα παρουσίασε ο Ολάντ, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της χώρας αλλά και της υλοποίησης των μέτρων που σκοπεύει να πάρει ανέρχονται σε 49 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 29 δισ. είναι το ποσό που και η νυν κυβέρνηση έχει υπολογίσει για την εξυγίανση των δημόσιων λογαριασμών. Κατά το σχεδιασμό πρόκειται να συγκεντρωθούν κυρίως με την αναπροσαρμογή της φορολογίας των πλουσιότερων οικογενειών (11,8 δισ.) και από τις μεγάλες επιχειρήσεις με κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των υπερωριών που έχει υιοθετήσει η νυν κυβέρνηση.

Για τα υπόλοιπα 20 δισ. ο Φρανσουά Ολάντ παρουσίασε λίστα πηγών και αναδιατάξεων, την οποία μελετούν επισταμένα οικονομικοί συντάκτες και αναλυτές προκειμένου να διαπιστώσουν τη φερεγγυότητά της, όπως είπε.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr